Przepis na Pieczona noga kaczki z jabłkami

Opis pieczona noga kaczki z jabłkami:

Pieczona noga kaczki z jabłkami to klasyka polskiej kuchni. Jest to danie wykwintne ale też proste i szybkie w przygotowaniu. Mięso jest soczyste z chrupiącą skórką. Musimy pamiętać jednak o tym, że aby mięsko było kruche i rozpływało się w ustach, wymagają trochę czasu w piekarniku. Danie idealnie nadaje się na wystawne obiady.

Składniki:

4 kacze udka
2 jabłka
2 ząbki czosnku
Świeży rozmaryn
Sól, pieprz
1 łyżka masła
1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Udka doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy do tego obrany i przepołowiony czosnek oraz kilka gałązek rozmarynu. W naczyniu żaroodpornym lub w formie do pieczenia układamy udka skórką do góry. Szczelnie przykrywany pokrywą lub folią aluminiową. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez 80 minut.

Pod koniec pieczenia przygotowujemy dodatki. Jabłka obieramy i kroimy w grubsze paski.

Następnie zdejmujemy przykrycie/folię i zlewamy tłuszcz z udek. Do mięsa dodajemy pokrojone jabłka. Kaczkę smarujemy roztopionym masłem z miodem. Tak przygotowane mięso pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut bez przykrycia.

Gotowe udka z kaczki wykładamy z dodatkiem upieczonych jabłek. Możemy dodać również pokrojone na pół pomidorki koktajlowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here