Opis Pieczona kaczka z jabłkami:
Pieczona kaczka z jabłkami to idealny odświętne danie na święta i niedzielny obiad. Kaczka z tego przepisu wyjdzie Wam zawsze. Możecie ją również przygotować na przyjęcie wśród rodziny czy przyjaciół. Jej aromatyczny smak zachwyci z pewnością każdego.
Przygotowanie kaczki pieczonej w całości nie jest trudne, ale wymaga tylko odrobiny czasu. Idealna będzie z chrupiącą skórką i delikatnym, soczystym mięsem.
Mięso z kaczki idealnie komponuje się ze słodkimi, jak i kwaśnymi dodatkami. Pieczona w piekarniku z dodatkiem jabłek to chyba jeden z najpopularniejszych i najprostszych sposobów podania.
Pamiętajcie, że na każdy kilogram mięsa trzeba przeznaczyć ok. 1 godzinę pieczenia. Jeżeli chcesz, aby kaczka miała bardziej rumianą i chrupiącą skórkę, to przez ostatnie 10-15 minut piecz ją bez przykrycia.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz inne przepisy na kaczkę.
Składniki:
1 kaczka (o wadze 2 kg)
4 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
4 małe jabłka (wytrawne)
Sól, pieprz