Pieczona kaczka z jabłkami

Opis Pieczona kaczka z jabłkami:

Pieczona kaczka z jabłkami to idealny odświętne danie na święta i niedzielny obiad. Kaczka z tego przepisu wyjdzie Wam zawsze. Możecie ją również przygotować na przyjęcie wśród rodziny czy przyjaciół. Jej aromatyczny smak zachwyci z pewnością każdego.

Przygotowanie kaczki pieczonej w całości nie jest trudne, ale wymaga tylko odrobiny czasu. Idealna będzie z chrupiącą skórką i delikatnym, soczystym mięsem.

Mięso z kaczki idealnie komponuje się ze słodkimi, jak i kwaśnymi dodatkami. Pieczona w piekarniku z dodatkiem jabłek to chyba jeden z najpopularniejszych i najprostszych sposobów podania.

Pamiętajcie, że na każdy kilogram mięsa trzeba przeznaczyć ok. 1 godzinę pieczenia. Jeżeli chcesz, aby kaczka miała bardziej rumianą i chrupiącą skórkę, to przez ostatnie 10-15 minut piecz ją bez przykrycia.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz inne przepisy na kaczkę.

Składniki:

1 kaczka (o wadze 2 kg)
4 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
4 małe jabłka (wytrawne)
Sól, pieprz

Opis przygotowania:

Pamiętajcie, żeby mięso kaczki przygotować już dzień wcześniej. Na dzień przed pieczeniem mięso nacieramy solą, majerankiem oraz posiekanym czosnkiem. Odstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki. Następnie faszerujemy nimi wnętrze kaczki. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową.
Mięso przekładamy na brytfannę z rusztem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni i tak pieczemy przez 15 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i dalej pieczemy mięso przez około 2 godziny.
Na sam koniec ponownie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy mięso przez 15 minut, aby skórka była chrupiąca. W czasie pieczenia kilkukrotnie musimy polewać kaczkę wytopionym tłuszczem.
Następnie po upieczeniu kaczkę wykładamy z piekarnika i odstawiamy na około 10-15 minut, aby mięso “odpoczęło” i było bardziej soczyste.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.