Opis Pieczona cukinia z mozzarellą:
Pieczona cukinia z mozzarellą – przepis na jedną z najlepszych i najłatwiejszych propozycji na cukinię. Cukinia wydaje się stworzona do pieczenia dlatego bardzo chętnie grilluję ją w sezonie letnim z dodatkami.
Przepis jest prosty i bardzo szybki do przygotowania. Ogromnym plusem jest to, że cukinia jest dostępna przez cały rok. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
6 plastrów cukinii
1 kula mozzarelli
1 łyżka oliwy
Kilka listków bazylii
Sól
Sposób przygotowania:
Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na grubsze plastry. Każdy krążek smarujemy z wierzchu oliwą i solimy. Tak przygotowane krążki musimy zgrillować. Najlepiej na grillu lub patelni grillowej.
Na grillowane cukinie kładziemy listki bazylii oraz mozzarellę. Tak przygotowane możemy skropić delikatnie oliwą i podawać bez pieczenia lub wstawić do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na ok. 10 minut.