
Opis pieczeń wołowa:
Pieczeń wołowa, czyli rostbef, która smakuje świetnie. Najważniejsze jest to, by użyć wołowiny najlepszej jakości.Polecamy również inne nasze przepisy na dania główne
Składniki:
800 g łopatki wołowej
4 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
1 łyżka rozmarynu i majeranku
1 łyżka szałwii
Liście laurowe
Cząber
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Najlepiej żeby wołowina nie była przygotowywana zaraz po zakupie. Jeżeli kupimy świeżą wołowinę najlepiej żeby poleżała 3 dni jeszcze w naszej lodówce. Do pieczeni mięso powinno być bardziej kruche w strukturze.
Na początku mięso nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozgrzewamy patelnię z masłem klarowanym. Na patelni kładziemy wołowinę. Smażymy z obu stron po 2 minuty.
Do małej miseczki dodajemy rozmaryn, majeranek, szałwię, liście laurowe, cząber oraz mielony pieprz. Wszystkie zioła dokładnie mieszamy ze sobą. Musimy przygotować bardzo duży kawałek folii aluminiowej. Na środek przygotowanej folii wysypujemy część ziół. Następnie na to kładziemy podsmażony kawałek mięsa, a na to pozostałą część ziół. Pozostałe mięso i sos z patelni wylewamy również na wołowinę. Całość szczelnie zawijamy folią.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 100 stopni. Mięso pieczemy przez 1,5 godziny.