Pieczarki nadziewane

Opis Pieczarki nadziewane:

Pieczarki nadziewane to świetny pomysł na przystawkę lub małe, samodzielne danie. Jeżeli pieczarki przygotowuję jako samodzielne danie, podaję je wtedy z białym pieczywem i zieloną sałatą z sosem winegret.

Smakują obłędnie, szybko się je robi, wyglądają ładnie i w ekspresowym tempie z talerzy znikają. Idealnie nadają się jako danie dla wegetarian. Jeżeli ktoś z naszych gości nie je mięsa, zaskoczymy ich tym ciekawym daniem. Faszerowane pieczarki są soczyste w smaku i bardzo sycące.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz przepisy na przystawki.

Składniki:

10 dużych pieczarek
2 cebule
1 pomidor
2 ząbki czosnku
50 g boczku w plastrach
1 ser typu mozzarella
Sól, świeżo mielony pieprz
Natka pietruszki
Skórka z połowy cytryny
Oliwa z oliwek
Koperek

Sposób przygotowania:

Na początku obieramy pieczarki. Od kapelusza odcinamy ogonki, ale ich nie wyrzucamy.

Następnie wewnętrzną stronę kapelusza lekko solimy, a zewnętrzną stronę skrapiamy oliwą z oliwek. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Następnie również boczek oraz ogonki pieczarek kroimy w kostkę.

Na suchej patelni podsmażamy boczek. Następnie, gdy tłuszcz się wytopi dodajemy do tego również pokrojoną cebulę oraz ogonki pieczarek. Całość podsmażamy przez kilka minut. Następnie dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy, podsmażamy przez chwilę i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do przestudzenia.

Następnie z pomidora usuwamy skórkę oraz gniazda nasienne. Pozostałą część pomidora kroimy w małą kostkę. Mozzarellę odsączamy z wody i również kroimy w małą kostkę. Natkę pietruszki siekamy.

Następnie do podsmażonych produktów dodajemy startą skórkę z cytryny, pomidora, mozzarellę oraz natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Następnie kapelusze pieczarek faszerujemy przygotowanymi składnikami. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy pieczarki przez około 25 minut.

Przed podaniem kapelusze posypujemy posiekanym świeżym koperkiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.