Opis Pieczarki na grilla:
Pieczarki na grilla to pyszna przekąska, która zawsze jest obecna podczas mojego grilla. Jest to must have w moim domu. Są aromatyczne, doskonale smakują, a przy tym zawierają mało kalorii. Przepis na pieczarki można śmiało dostosować do własnych potrzeb, smaków i preferencji.
Można je przyrządzić na wiele różnych sposobów. Polecam je w wersji łagodnej, delikatnie pikantnej lub w wersji hot, ale te są przeznaczone tylko dla prawdziwych zwolenników ostrości. Pieczarki idealnie nadają się do grillowania czy faszerowania. Jednak tym razem tylko przygotujemy tradycyjne i aromatyczne pieczarki z przyprawami.
Sezon grillowi zdecydowanie i z przekonaniem uważam za rozpoczęty, więc do dzieła.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania z grilla.
Składniki:
500 g pieczarek
6 ząbków czosnku
150 ml oleju
2 łyżeczki ziół prowansalskich
Szczypta soli
łyżka przyprawy do grilla (ja używam pikantnej)
Sposób przygotowania:
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy na pół bądź na 3 części. Wrzucamy je do miski.
Następnie do misy od blendera dodajemy obrany czosnek, olej oraz sól. Całość blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy do tego również zioła prowansalskie oraz przyprawę do grilla i mieszamy.
Gotową marynatę przelewamy do pieczarek. Następnie dokładnie je mieszamy, aby wszystkie grzyby były pokryte marynatą.
Układamy pieczarki na grillu. Opiekamy z każdej strony, ale uważamy żeby ich nie spalić.