Pho z kurczakiem

Opis Pho z kurczakiem:

Pho z kurczakiem to słynna wietnamska zupa. Zupa ta jest podobna ale delikatniejsza od słynnej zupy Pho Bo (słynna zupa wietnamska z wołowiną). Nasza wersja z kurczakiem nazywana jest Pho Ga.

Zupa Pho to nic innego jak pewnego rodzaju rosół z makaronem i dodatkami. Jest to jedna z najsłynniejszych zup w całym Wietnamie ale również w Azji. Wietnamczycy jedzą je niezależnie od pory dnia, od rana do wieczora. Zupa stawa na nogi i dodaje sił na resztę dnia, pewnie dlatego też jada się ją o każdej porze dnia, również na śniadanie. Jednocześnie jest bardzo lekka i pełna zdrowych składników.

Dodatki możecie zmieniać wg uznania. Ważne, żeby była kolendra, bo to ona dodaje smaku i charakteru.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy kuchni wietnamskiej.

Składniki:

1 cały kurczak (do 1,5 kg)
Włoszczyzna (2 marchewki, 1 por, pietruszka, cebula)
5 gwiazdek anyżu
Pieprz czarny w ziarnach
2 laski cynamonu
5 szt. goździków
Kawałek imbiru
6 szt. kardamonu
Sól
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
30 ml sosu rybnego
1 łyżka cukru
Odrobina cukru
Limonka
Kiełki sojowe
Kolendra
Zielona cebulka
Świeże chili
Makaron ryżowy
Olej

Sposób przygotowania:

Kurczaka myjemy i w całości wrzucamy do dużego garnka. Następnie marchewkę, pietruszkę oraz pora obieramy i dodajemy do garnka. Cebulę obieramy i opalamy nad gazem, a imbir ze skórką również przypalamy. Dodajemy to również do garnka. Następnie wszystko zalewamy zimną wodą.

Do wywaru dodajemy odrobinę soli, cynamon, kilka ziaren czarnego pieprzu, anyż, goździki, kardamon oraz posiekany drobno czosnek. Cały wywar gotujemy na małym ogniu przez minimum 3 godziny. Pamiętajmy aby w tym czasie zdejmować szumowiny.

Po tym czasie gotowy wywar przecedzamy. Sam bulion zostawiamy w garnku i ponownie stawiamy na gazie. Następnie do tego dodajemy sos sojowy oraz rybny i doprawiamy cukrem i sokiem z limonki. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut.

Ugotowanego kurczaka z bulionu oddzielamy od kości i usuwamy skórę. Mięso kroimy.

Następnie makaron gotujemy według zalecenia na opakowaniu. Cebulę dymkę oraz kolendrę siekamy, a chili drobno siekamy.

Do miski wkładamy porcję makaronu. Następnie po bokach układamy kolendrę, kiełki, chili, dymkę oraz kurczaka w kawałkach. Całość zalewamy gorącym bulionem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.