Pęczotto z burakiem i kozim serem

Opis Pęczotto z burakiem i kozim serem:

Pęczotto z burakiem i kozim serem to pyszny pomysł na zdrowy i szybki obiad z użyciem kaszy pęczak (stąd oczywiście ta nazwa pęczotto). Kasza ugotowana w ten sam sposób jak risotto wchłonie smak bulionu oraz wina.

Według mnie połączenie buraka i sera koziego to idealny duet. Razem smakują po prostu wyśmienicie. Danie to smakuje całej mojej rodzinie oraz przyjaciołom. Często więc przygotowuję to danie nie tylko na codzienny obiad, ale również na odświętne spotkania czy przyjęcia.

Czerwone danie z dodatkiem białego sera nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również i wygląda znakomicie. Takim daniem z pewnością się nie zawstydzicie.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania z warzywami oraz inne przepisy wegetariańskie.

Składniki:

3/4 szklanki pęczaku
3 ugotowane buraki
3/4 szklanki białego wina
700 ml bulionu warzywnego
1 mała cebula
2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
Ser kozi
1/2 pęczka natki pietruszki
Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast ugotowane buraki ścieramy na grubych oczkach.

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę lub masło klarowane. Następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. W kolejnym kroku do cebuli dodajemy kaszę pęczak. Całość smażymy około 3-4 minuty, mieszając drewnianą łyżką.

Bulion trzymamy na ogniu, by cały czas był ciepły. Do pęczaku wlewamy wino, gdy odparuje dodajemy 1/4 objętości bulionu mieszając go co jakiś czas. Gdy płyn odparuje dodajemy dodajemy kolejną część bulionu do czasu, aż kasza będzie  ugotowana al dente.

Następnie pod koniec gotowania do kaszy dodajemy przetarte buraki oraz posiekaną natkę pietruszki. Na samym końcu pęczotto doprawiamy solą i pieprzem.

Nasze pęczotto powinno być gęste, ale nie lejące. Danie nakładamy na talerze. Przed samym podaniem ser kozi kroimy w większą kostkę i dodajemy na górę każdej porcji kaszy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.