Pasztet z wątróbki

Opis Pasztet z wątróbki:

Pasztet z wątróbki drobiowej to idealny pomysł na pyszny pasztet. Wątróbka to przede wszystkim duża dawka wysokiej jakości białka oraz solidna porcja i żelaza, cynku i witamin z grupy B.

Wątróbka niestety nadal nie jest zbytnio popularna. Aczkolwiek nie spotkałam się z nikim kto by nie lubił pasztetu z wątróbki drobiowej.

Pasztet z wątróbki drobiowej może być podawany jako przystawka na chlebie, toście czy na również na krakersach. Jest to idealna propozycja na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Aczkolwiek w samą wigilię zazwyczaj jemy tylko potrawy rybne, pasztet z wątróbki będzie idealny na pierwsze czy drugie święto, kiedy już na spokojnie można zjadać mięso czy przetwory mięsne.

Pasztet zachwyci wszystkich swoją prostotą i wyśmienitym smakiem. Przekona nawet najbardziej zagorzałych przeciwników wątróbki.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki.

Składniki:

700 g wątróbki drobiowej
1 bułka
1 łyżka majeranku
250 g surowego boczku
1 jajko
200 ml mleka
1 cebula
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
Sól, pieprz

Opis przygotowania:

Boczek kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni, aż się delikatnie zarumieni. Następnie przekładamy go do małej miseczki i odstawiamy do przestudzenia.

Wątróbkę oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni po boczku podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz wątróbkę. Następnie, gdy wątróbka będzie usmażona odkładamy ją również do przestudzenia.

Następnie bułkę namaczamy w mleku.

W maszynce do mielenia mielimy boczek, wątróbkę oraz namoczoną bułkę. Następnie powstałą zmieloną masę doprawiamy solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową oraz majerankiem. Do masy wbijamy również jajko i całość dokładnie mieszamy.

Następnie gotową masę przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 40 – 50 minut.

Gotowy pasztet odstawiamy do ostudzenia i po tym czasie jest gotowy do spożycia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.