Pasztet z wątróbki

Opis Pasztet z wątróbki:

Pasztet z wątróbki drobiowej to idealny pomysł na pyszny pasztet. Wątróbka to przede wszystkim duża dawka wysokiej jakości białka oraz solidna porcja i żelaza, cynku i witamin z grupy B.

Wątróbka niestety nadal nie jest zbytnio popularna. Aczkolwiek nie spotkałam się z nikim kto by nie lubił pasztetu z wątróbki drobiowej.

Pasztet z wątróbki drobiowej może być podawany jako przystawka na chlebie, toście czy na również na krakersach. Jest to idealna propozycja na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Aczkolwiek w samą wigilię zazwyczaj jemy tylko potrawy rybne, pasztet z wątróbki będzie idealny na pierwsze czy drugie święto, kiedy już na spokojnie można zjadać mięso czy przetwory mięsne.

Pasztet zachwyci wszystkich swoją prostotą i wyśmienitym smakiem. Przekona nawet najbardziej zagorzałych przeciwników wątróbki.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki.

Składniki:

700 g wątróbki drobiowej
1 bułka
1 łyżka majeranku
250 g surowego boczku
1 jajko
200 ml mleka
1 cebula
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
Sól, pieprz

Opis przygotowania:

Boczek kroimy na plasterki i podsmażamy na patelni, aż się delikatnie zarumieni. Następnie przekładamy go do małej miseczki i odstawiamy do przestudzenia.

Wątróbkę oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni po boczku podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz wątróbkę. Następnie, gdy wątróbka będzie usmażona odkładamy ją również do przestudzenia.

Następnie bułkę namaczamy w mleku.

W maszynce do mielenia mielimy boczek, wątróbkę oraz namoczoną bułkę. Następnie powstałą zmieloną masę doprawiamy solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową oraz majerankiem. Do masy wbijamy również jajko i całość dokładnie mieszamy.

Następnie gotową masę przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą foremki. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na około 40 – 50 minut.

Gotowy pasztet odstawiamy do ostudzenia i po tym czasie jest gotowy do spożycia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.