Pasta z tuńczyka

Opis Pasta z tuńczyka:

Pasta z tuńczyka to idealna propozycja na ciekawe kanapki. To także dobry pomysł na wprowadzenie do diety większej ilości ryb. Dzięki niej śniadanie do pracy czy szkoły lub kanapki na kolację będą bardziej zróżnicowane.

Tuńczyk to niskokaloryczna ryba, która zawiera dużo pełnowartościowego białka, jednak ze względu na zawartość metylortęci nie powinno się jej spożywać w nadmiarze. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do wytrawnych naleśników i oczywiście jako smarowidło do chleba. Przepis na pastę z tuńczyka nie wymaga od kucharza specjalnych umiejętności, a samo przygotowanie nie zabiera wiele czasu.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na kanapki.

Składniki:

300 g tuńczyka z puszki
1 łyżka śmietany kwaśnej 18 %
3 średnie ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
Szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do miski. Następnie dodajemy do tego również dwie łyżki soku wyciśnięte z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do miski dodajemy również odciśnięty z oleju/zalewy tuńczyk. Dodajemy do tego również majonez oraz śmietanę. Następnie wszystkie składniki miksujemy przy pomocy blendera na jednolitą masę.

Sprawdź smak oraz konsystencję pasty, jeżeli jest potrzeba doprawcie solą i pieprzem lub dodajecie więcej majonezu czy śmietany. Pasta jest gotowa do podania. Jeżeli lubicie na samym końcu możecie dodać posiekany szczypiorek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.