Opis Pasta z makreli:
Pasta z makreli to jedna z najczęściej robionych past kanapkowych w niejednym polskim domu. Oczywiście głównym składnikiem tej pasty jest wędzona makrela. Jest to super dodatek do świeżego pieczywa, czy to na śniadanie, czy kolację. Pyszne chrupiące bułeczki z dodatkiem takiej pasty to prawdziwe niebo w gębie.
W internecie możemy natrafić na wiele różnorodnych przepisów tej pasty. Ja np. napotkałam również na takie przepisy jak pasta pomidorowa czy pasta jajeczna z makrelą. Dzisiaj zapraszam Was na podstawową wersję pasty. Oczywiście nawet do mojego przepisu możecie dodać swoje ulubione dodatki i już powstanie Wam wasza ulubiona pasta. Sam przepis jest bardzo prosty i szybki do przygotowania.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na kanapki.
Składniki:
1 makrela wędzona
2 średnie ogórki kiszone
3 czubate łyżki majonezu
1/2 małej cebuli
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Kilka gałązek świeżego koperku
Sposób przygotowania:
Makrelę obieramy ze skóry i ości. Następnie dzielimy ją na mniejsze części i wrzucamy je do miski.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a ogórki w średniej wielkości kostkę. Następnie cebulę oraz ogórek również wrzucamy do miski. Koperek drobno siekamy i również dodajemy do pozostałych składników.
Następnie do wszystkich składników w misce dodajemy również majonez oraz musztardę. Całość dokładnie rozgniatamy widelcem na jednolitą masę. Następnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ponownie mieszamy.
Przed podaniem najlepiej schłodzić pastę z makreli w lodówce. Podajemy z ulubionym pieczywem.