Pasta jajeczna

Opis Pasta jajeczna:

Pasta jajeczna jest to pasta wykonana z jajek, która idealnie sprawdzi się jako dodatek na kanapki. Jest to klasyczny dodatek do śniadań i przekąsek.

Podstawowym składnikiem są oczywiście jajka. Jednak w połączeniu z kilkoma podstawowymi składnikami staje się doskonałą i pyszną pastą na kanapki. Jajka wystarczy tylko ugotować i następnie je rozgnieść lub utrzeć. Możemy je doprawić jak lubimy. Podstawowymi przyprawami są oczywiście sól i pieprz. Ale to nie jedyne składniki, które podkręcą smak naszej pasty.Mile widziane są również zioła i warzywa.  Z pozostałych dodatków, możemy wykorzystać świeży szczypiorek, koperek, natkę pietruszki albo zieloną cebulkę.

Przygotowanie pasty jest bardzo proste i szybkie. Nie wymaga również wielkich specjalności kucharskich.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na kanapki oraz inne przepisy na przystawki.

Składniki:

4 średnie jajka ugotowane na twardo
3 płaskie łyżki majonezu
1 łyżka śmietany kwaśnej 18 %
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
1/2 łyżeczki soli
Szczypta pieprzu
Mały pęczek szczypiorku

Opis przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo. Następnie po ugotowaniu zalewamy je zimną wodą. Przestudzone jajka obieramy ze skorupek. Następnie jajka siekamy nożem bądź rozgniatamy przy pomocy widelca. Ja zawsze używam widelca.
Do utartych jajek dodajemy majonez, musztardę i doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie do jajek dodajemy również kwaśną śmietanę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Koniecznie sprawdźcie smak pasty, jeżeli jest konieczność doprawcie jeszcze.
Na końcu siekamy szczypiorek. Przed podaniem, kanapki posmarowane pastą jajeczną posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.