Opis Parfait z mango i granolą:
Parfait z mango i granolą to pyszny pomysł na orzeźwiający deser. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a z pewnością polubią go wszyscy.
Zastanawiacie się pewnie czym jest parfait? Tłumacząc dokładnie to słowo z języka francuskiego oznacza po prostu krem mrożony. Można nawet stwierdzić, że jest to francuska wariacja na temat domowych lodów. Podawany zwykle w wysokich kieliszkach deser powstaje z masy mleczno-jajecznej wymieszanej z bitą śmietaną. Potem dodaje się aromatyczne dodatki, które całkowicie są uzależnione od naszej własnej fantazji.
Jest to zdecydowanie najlepszy deser na upalne dni. Zapraszam Was na moją wariację parfait z mango oraz granolą. Jednak postanowiłam trochę odtłuścić nasz deser i użyłam jogurtu naturalnego.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery oraz inne przepisy na lody.
Składniki:
400 g świeżego mango
1/2 szklanki cukru pudru
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżki granoli
1 łyżka soku z cytryny
3 płatki żelatyny
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania puree z mango. Owoc myjemy, obieramy i rozdrabniamy w blenderze, ale kilka kostek mango odkładamy na bok. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz cukier puder do smaku. Odciśniętą żelatynę dodajemy do wrzątku. Dokładnie mieszamy, by się całkowicie rozpuściła. Następnie rozpuszczoną dodajemy do puree z mango i bardzo dokładnie mieszamy.
Przed napełnieniem szklanek naszym deserem wstawiamy je do zamrażalki na około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i przygotowujemy dopiero deser.
Szklankę wypełniamy pół na pół najpierw musem z mango, a następnie jogurtem naturalnym. Na samą górę dodajemy granolę oraz pozostałe kostki mango.
Deser jest gotowy do podania.