Parfait z mango i granolą

Opis Parfait z mango i granolą:

Parfait z mango i granolą to pyszny pomysł na orzeźwiający deser. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a z pewnością polubią go wszyscy.

Zastanawiacie się pewnie czym jest parfait? Tłumacząc dokładnie to słowo z języka francuskiego oznacza po prostu krem mrożony. Można nawet stwierdzić, że jest to francuska wariacja na temat domowych lodów. Podawany zwykle w wysokich kieliszkach deser powstaje z masy mleczno-jajecznej wymieszanej z bitą śmietaną. Potem dodaje się aromatyczne dodatki, które całkowicie są uzależnione od naszej własnej fantazji.

Jest to zdecydowanie najlepszy deser na upalne dni. Zapraszam Was na moją wariację parfait z mango oraz granolą. Jednak postanowiłam trochę odtłuścić nasz deser i użyłam jogurtu naturalnego.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery oraz inne przepisy na lody.

Składniki:

400 g świeżego mango
1/2 szklanki cukru pudru
200 g jogurtu naturalnego
2 łyżki granoli
1 łyżka soku z cytryny
3 płatki żelatyny

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania puree z mango. Owoc myjemy, obieramy i rozdrabniamy w blenderze, ale kilka kostek mango odkładamy na bok. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz cukier puder do smaku. Odciśniętą żelatynę dodajemy do wrzątku. Dokładnie mieszamy, by się całkowicie rozpuściła. Następnie rozpuszczoną dodajemy do puree z mango i bardzo dokładnie mieszamy.

Przed napełnieniem szklanek naszym deserem wstawiamy je do zamrażalki na około 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i przygotowujemy dopiero deser.

Szklankę wypełniamy pół na pół najpierw musem z mango, a następnie jogurtem naturalnym. Na samą górę dodajemy granolę oraz pozostałe kostki mango.

Deser jest gotowy do podania.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.