Opis Papryka faszerowana:
Papryka faszerowana to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Doskonała podana osobno, jak i z bukietem warzyw. Do przygotowania tego dania zazwyczaj używam kolorowych papryk, zielonej, czerwonej i żółtej. Według mnie jest to dużo ciekawsza propozycja podania i na widok tak kolorowego dania buzia aż nam się uśmiecha. Jednak jeżeli wolicie możecie użyć tylko jednego koloru papryki.
Dużym plusem jest to, że jest to danie dosyć sycące. Dlatego też idealnie nadaje się jako samodzielne danie na obiad czy kolację. Przepis jest niesamowicie prosty do przygotowania. Pozbawiona pestek papryka musi zostać wypełniona farszem, a górne – odcięte wcześniej – części pełnią rolę jadalnego wieczka.
Polecam również to danie na różnego rodzaju przyjęć. Jest to danie proste, ale to właśnie w tym kwi cały jego wspaniały smak. Z pewnością zasmakuje każdemu i nie będziemy się tego wstydzić.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
5-6 papryk
450 g mięsa mielonego np. wieprzowego
200 g ryżu
1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 ml wody
2 łyżki oleju
3 łyżki kukurydzy konserwowej
200 ml passaty pomidorowej
Szczypta ostrej papryki
Szczypta ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
100 g mozzarelli
Sposób przygotowania:
Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniem na opakowaniu.
Następnie na większej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Dodajemy do tego drobno posiekaną cebulę i smażymy na małym ogniu do momentu jej zeszklenia. Następnie dodajemy również do tego mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawę do mięsa mielonego, paprykę słodką oraz ostrą. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut. Pamiętajcie żeby co jakiś czas wszystko przemieszać.
Następnie do tych składników dodajemy wodę, passatę pomidorową, a także dodajemy odcedzony ryż, kukurydzę, zioła prowansalskie. Ponownie całość dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Każdą paprykę dokładnie myjemy. Następnie każdą stawiamy pionowo na desce i odcinamy górną część papryki, ale nie wyrzucamy jej. Usuwamy gniazda nasienne i doprawiamy solą, pieprzem. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym.
Każdą paprykę wypełniamy przygotowanym farszem mięsnym. Wstawiamy do piekarnika, a do naczynia wlewamy 200 ml wody. Pieczemy przez 25-30 minut. Po tym czasie posypujemy wierzch każdej nadzianej papryki startym serem i ponownie pieczemy przez 10 minut.
Podajemy od razu po przygotowaniu.