Panna Cotta

Opis Panna Cotta:

Panna Cotta – włoski deser, który pokochał cały świat. Panna cotta oznacza gotowaną śmietankę. Jest to bardzo prosty deser, ale niezwykle pyszny. Zachwyci nawet przeciwników deserów jeśli jednak lubisz słodkości polecamy Ci nasze przepisy na desery.

Składniki:

250 ml śmietany 30%
250 ml mleka 3,2%
80 g cukru
10 g żelatyny (3 płaskie łyżeczki)
1 laska wanilii
250 g truskawek (lub inne owoce)

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy mleko, śmietankę oraz cukier. Wszystko delikatnie podgrzewamy na małym ogniu (nie gotujemy).
Laskę wanilii należy przekroić i wyjąć nasionka.
Następnie sama laskę jak również nasionka dodajemy do garnka z mlekiem i śmietanką.
Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, aż napęcznieje (ok 10 min).
Z garnka wyjmujemy wanilię. Gdy żelatyna już napęcznieje, dodajemy ją do garnka.
Wszystko razem dokładnie mieszamy. Całość lekko przestudzić. Następnie przelewamy wszystko do foremek, filiżanek lub miseczek.
Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do przestudzenia. Najlepiej chłodzić przez ok 4 godziny, jeżeli jest możliwość to najlepiej pozostawić na całą noc.
Możemy przygotować sos.
Truskawki oraz 2 łyżki cukru wrzucamy do garnka.  Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, oczywiście cały czas mieszając. Mieszamy trzymając na ogniu do momentu, aż większość płynu odparuje i otrzymamy konsystencję sosu.
Sos możemy podawać na zimno lub na gorąco.
By wyjąć panna cottę z foremek, należy zanurzyć je na kilka sekund w gorącej wodzie. Panna cottę podaję się tradycyjnie na talerzu, oblewamy z góry przygotowanym sosem i dekorujemy listkiem mięty.
Wasza Panna cotta jest gotowa. Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.