Opis:

Panna Cotta – włoski deser, który pokochał cały świat. Panna cotta oznacza gotowaną śmietankę. Jest to bardzo prosty deser, ale niezwykle pyszny. Zachwyci nawet przeciwników deserów.

Składniki:

250 ml śmietany 30%
250 ml mleka 3,2%
80 g cukru
10 g żelatyny (3 płaskie łyżeczki)
1 laska wanilii
250 g truskawek (lub inne owoce)

Sposób przygotowania:

Do garnka wlewamy mleko, śmietankę oraz cukier. Wszystko delikatnie podgrzewamy na małym ogniu (nie gotujemy). Laskę wanilii należy przekroić i wyjąć nasionka. Następnie sama laskę jak również nasionka dodajemy do garnka z mlekiem i śmietanką. Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, aż napęcznieje (ok 10 min). Z garnka wyjmujemy wanilię. Gdy żelatyna już napęcznieje, dodajemy ją do garnka. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Całość lekko przestudzić. Następnie przelewamy wszystko do foremek, filiżanek lub miseczek. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do przestudzenia. Najlepiej chłodzić przez ok 4 godziny, jeżeli jest możliwość to najlepiej pozostawić na całą noc.
Możemy przygotować sos. Truskawki oraz 2 łyżki cukru wrzucamy do garnka. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, oczywiście cały czas mieszając. Mieszamy trzymając na ogniu do momentu, aż większość płynu odparuje i otrzymamy konsystencję sosu. Sos możemy podawać na zimno lub na gorąco.
By wyjąć panna cottę z foremek, należy zanurzyć je na kilka sekund w gorącej wodzie. Panna cottę podaję się tradycyjnie na talerzu, oblewamy z góry przygotowanym sosem i dekorujemy listkiem mięty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here