Opis Panini:
Panini, panino słowo to po włosku oznacza “mały kawałek chleba”. Jest to po prostu kanapka zrobiona z kromek chleba, najczęściej ciabatty. Kanapka zazwyczaj podawana jest na ciepło. Można przygotowywać ją w zaskakujących połączeniach, np. z mozzarellą, awokado czy z pastą z oliwek.
W każdym rejonie Włoch można spotkać wiele wariantów tej kultowej bułki. W Polsce zyskuje coraz większą popularność. Cechą charakterystyczną kanapek jest chrupiąca skórka pieczywa oraz miękki środek.
Kanapki wcale nie muszą być nudne. Dla odmiany polecam dzisiejszy przepis. Z pewnością kanapki w tej odmianie zasmakują wszystkim i nigdy na talerzu nie będzie nudy. Ogromnym plusem tej bułki jest fakt, że możemy składniki łączyć dowolnie. Wszystko zależy od naszych upodobań.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na kanapki na ciepło.
Składniki:
1 sztuka chleb typu panini
50 g szynki
60 g sera żółtego
1 pomidor
10 g rukoli
Sposób przygotowania:
Chlebki typu panini przekrawamy wzdłuż. Szynkę oraz ser kroimy w plastry, jeżeli jest taka konieczność. Następnie pomidora myjemy i kroimy w plastry, a rukolę myjemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do odcedzenia wody.
Następnie na dolnej połowie bułki układamy kolejno połowę sera, szynkę, plastry pomidora, rukolę oraz pozostałą część sera. Przykrywamy drugą połową bułki.
Gotową bułkę następnie wkładamy do rozgrzanego opiekacza na około 7-10 minut.