Przepis na panierowane stripsy

Opis panierowane stripsy:

Panierowane stripsy – coś dla miłośników klasycznych smaków. Jest to pierś z kurczaka panierowana w baaardzo chrupiącej panierce usmażona na złoto. Zapraszam do zapoznania się z daniem, które przypomina znane i lubiane danie z sieciówki fast food, a przygotowane samodzielnie w domu na pewno będzie dużo zdrowsze. 

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 łyżeczka pieprzy cayenne
Sól
Słodka papryka
1 jajko
Mąka pszenna
1/4 szklanki mleka
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Na początku pierś z kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy. Mięso kroimy na paski i wrzucamy do miski. Do tego dodajemy 1/4 łyżeczki soli, szczyptę słodkiej papryki oraz 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne. Całość mieszamy ręką, aż w całości obtoczymy kurczaka.

Przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Do miski dodajemy jajko, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne, 2 szczypty słodkiej papryki, 1/2 szklanki mąki pszennej oraz mleko. Wszystko dokładnie miksujemy, aż uzyskamy jednolitą i gęstą masę.

Do miski w mięsem wlewamy przygotowane ciasto i dokładnie mieszamy żeby mięso dokładnie pokryło się masą.

Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę. Każdy paseczek mięsa w cieście obtaczamy w mące.

We frytkownicy lub garnku rozgrzewamy olej do temperatury 180 stopni. Na rozgrzany olej partiami wrzucamy po kilka paseczków mięsa i smażymy na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone stripsy odsączamy na papierze kuchennym i podajemy z różnymi dodatkami.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here