Opis pancakes z bananami i miodem:
Pancakes z bananami i miodem to nic innego jak amerykańskie naleśniki, które zazwyczaj kojarzą nam się z dodatkiem syropu klonowego. Ale ja polecam inny wyśmienity przepis na tą słodką ucztę, z dodatkiem miodu, pokrojonych bananów oraz posypane posiekanymi orzechami włoskimi.
Składniki:
125 g mąki pszennej
120 ml mleka
2 jajka
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 banan
szczypta soli
płynny miód
cukier waniliniowy
orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
Do miski dodajemy mąkę , mleko, 1 jajko, sodę, sól oraz cukier wanilinowy. Wszystkie składniki energicznie mieszamy, aż do połączenia składników. W oddzielnej misce ubijamy same białko na sztywno. Następnie ubite białko dodajemy do pozostałej masy. Delikatnie mieszamy całość.
Na patelni roztapiamy masło. Na rozgrzana patelnię wylewamy średniej wielkości placki. Placki smażymy z każdej strony aż się zarumienią. Usmażone naleśniki podajemy z pokrojonym w plasterki bananem, oblewamy miodem oraz posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
poproszę tę porcję ze zdjęcia – wygląda przepysznie 🙂