Opis:

Paella jest to słynna potrawa hiszpańska, która obecnie ma wiele odmian i smaków. Głównym i podstawowym składnikiem tego dania jest ryż gotowany i podsmażany na metalowej patelni z dwoma uchwytami. Paella powinna być spożywana bezpośrednio z naczynia, w którym jest przygotowywana.

Składniki:

400 g piersi z kurczaka
8 dużych obranych krewetek Black Tiger
1 papryki czerwona
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 duży pomidor
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
125 ml białego półwytrawnego wina
1 l bulionu warzywnego
300 g ryżu
Szczypta szafranu
Natka pietruszki
Cytryna
Sól

Sposób przygotowania:

 Na początku musimy przygotować bulion. Musi być ciepły gdy dodamy go do paelli. Bulion gotujemy i do tego dodajemy szczyptę szafranu. Kurczaka kroimy w małą kostkę. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Następnie pomidora musimy sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę.

Rozgrzewamy dużą patelnię z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Wrzucamy pokrojonego kurczaka i smażymy z każdej strony. Po usmażeniu kurczaka na patelnie dodajemy 1 łyżkę oliwy oraz wrzucamy czosnek, paprykę oraz pomidory. Jeżeli jest konieczność doprawiamy solą do smaku. Całość smażymy jeszcze przez ok 7-10 minut. Następnie po tym czasie doprawiamy papryką wędzoną oraz ostrą. Wlewamy również wino i trzymamy wszystko na ogniu aż wino wyparuje. Gdy wino wyparuje dodajemy przecier pomidorowy i ryż. Całość smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Na samym końcu wlewamy przecedzony bulion i doprowadzamy do zagotowania. Mieszamy przez ok 6 minut i dodajemy krewetki. Następnie należy zmniejszyć ogień, przykrywamy pokrywką (jeżeli mamy) lub folią aluminiową i gotujemy przez ok. 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i trzymamy jeszcze pod przykryciem przez 2 minuty. Podajemy posiekana natką pietruszki.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here