Opis Pączki:
Pączki są bardzo kaloryczne, dlatego co roku przed Tłustym Czwartkiem media straszą nas zabójczymi dla zdrowia i figury konsekwencjami ich jedzenia. Nie przejmujmy się tym tak bardzo. Nie musimy zjadać ich przecież codziennie, ani po kilka na raz . Poza tym, pączki przygotowane w domu, są zdrowsze od większości sklepowych słodyczy, nie zawierają bowiem dodatków chemicznych, poprawiaczy smaku, barwników, przeciwutleniaczy i stabilizatorów.
Przedstawiamy przepis na pyszne, domowe pączki, które są doskonałą propozycją na słodkie co nieco nie tylko w karnawale.
Polecamy również inne nasze przepisy na desery.
Składniki:
1 kg mąki,
3 żółtka,
2 całe jajka,
¾ szklanki stopionego masła,
¾ szklanki cukru,
50 g drożdży,
2 szklanki mleka,
2 łyżki spirytusu,
szczypta soli,
dowolny olejek zapachowy,
marmolada z róży, inna marmolada lub konfitury do nadzienia,
½ kg smalcu i ½ l oleju do smażenia.
Sposób przygotowania:
Z drożdży, lekko podgrzanego mleka ( pół szklanki), i jednej łyżki mąki zrobić rozczyn gęstości śmietany. Zostawić do podrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem na parze.
Gdy zauważymy, że rozczyn z drożdży i mleka zaczyna rosnąć, należy wlać go do mąki, dodać ubite jajka, szczyptę soli, resztę mleka. Ciasto trzeba wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od ręki. Pod koniec dodać roztopione masło, spirytus i jeszcze chwilę wyrabiać. Zostawić ciasto do wyrośnięcia na około pół godziny.
Teraz czas na formowanie pączków.
Całego ciasta raczej nie zmieścimy na stolnicy. Trzeba je wykładać partiami na stolnicę, wałkować na grubość około 1 centymetra, szklanką wykrawać krążki. Na połowę krążków nałożyć nadzienie, na każdy około łyżeczkę marmolady. Pozostałymi krążkami przykrywać te z nadzieniem, zlepiać brzegi i ponownie wykrawać szklanką. Układać na desce posypanej mąką, pozostawić do wyrośnięcia.
Rozgrzać smalec i olej w szerokim rondlu, kłaść na tłuszcz pączki. Gdy się zrumienią, przekładać na drugą stronę. Po usmażeniu wyciągać łyżką cedzakową na talerz wyłożony papierową serwetką, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe pączki posypać cukrem pudrem przez sitko.