Orzechy nerkowca – dlaczego warto je jeść?
Choć orzechy są dość kaloryczne, powinny trafiać do wartościowej i dobrze zbalansowanej diety niemal każdego z nas. Mocne zróżnicowanie produktów tego typu sprawia, że każdy jest w stanie znaleźć smak, który mu odpowiada.
Jednym z najciekawszych typów orzechów są nerkowce – pyszne i niezmiernie wartościowe. Dlaczego warto po nie sięgać i jak najlepiej wprowadzić je do jadłospisu? O tym przeczytacie poniżej.
Orzechy nerkowca – garść podstawowych informacji
Orzechy nerkowca to niezmiernie charakterystyczne owoce drzewa nerkowca zachodniego, naturalnie występującego w Ameryce Południowej, a zwłaszcza w Brazylii. Z czasem uprawy zaczęły pojawiać się też w innych miejscach. Można choćby spotkać je w Azji oraz w Afryce Środkowej.
Nazwa orzechów pochodzi od charakterystycznego kształtu, nieco przypominającego nerkę. Warto wiedzieć, że drzewa nerkowce należą do rodziny nanerczowatych. Są zatem bliskimi krewnymi innego pysznego, tropikalnego owocu, czyli… mango.
Wartości odżywcze nerkowców
Nerkowce stanowią bogate źródło wielu substancji odżywczych. Przede wszystkim znajdują się w nich duże ilości witamin, w tym C, E, K oraz z grupy B. Oprócz nich pojawiają się też spore ilości minerałów, a zwłaszcza sodu, magnezu i wapnia.
Orzechy kojarzy się jednak przede wszystkim z wysoką zawartością tłuszczy. W przypadku nerkowców są to jednak głównie cenne tłuszcze nienasycone. Na 100 gramów produktu jednonienasycone tłuszcze stanowią aż 23,8 grama, a wielonienasycone aż 7,84 grama. Oprócz tego występują w nich spore ilości białka, a także cenny błonnik pokarmowy.
Dlaczego warto jeść nerkowce?
Owoce nerkowca wykazują też szereg niezmiernie cennych właściwości prozdrowotnych. Wspierają choćby działanie układu krwionośnego, gdyż zawarte w nich składniki, a zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe, obniżają poziom cholesterolu oraz poprawiają ogólną kondycję naczyń krwionośnych.
Wysoka zawartość potasu natomiast reguluje ciśnienie krwi, a co za tym idzie wpływa na prawidłową pracę serca. Magnez poprawia kondycję tętnic, dzięki czemu ogranicza się ryzyko wystąpienia zawału.
Jak kupować orzechy?
Gdy kupuje się orzechy, warto zawsze zwracać uwagę na kraj pochodzenia. W zależności od regionu, w którym rosną nerkowce, ich smak może się bowiem nieco różnić. Orzechy brazylijskie są miękkie i słodkie. Odmiany azjatyckie i afrykańskie wykazują się większą chrupkością, choć przy tym są znacznie mniej słodkie.
Jeśli pragnie się pozyskać pełnowartościowe i zdrowe orzechy, należy zwracać się do zaufanych dystrybutorów. Można je choćby kupić na stronie: https://sklepagnex.pl. Dzięki temu ma się pewność, ż produkty spożywcze pochodzą ze sprawdzonych źródeł i ekologicznych upraw.
Jak jeść orzechy nerkowca?
Pyszny smak nerkowców sprawia, że orzechy tego typu bywają spożywane samodzielnie, jako wartościowa przekąska. Trzeba jednak jeść je z umiarem, ze względu na wysoką kaloryczność.
Nerkowce mogą być używane jako dodatek rozmaitych potraw wegetariańskich i mięsnych. Chętnie stosuje się je do pysznych i zdrowych sałatek. Nie zapominajmy też o tym, że nerkowce idealnie sprawdzają się do rozmaitych wypieków, w tym aromatycznych ciast i ciasteczek.
Nerkowce – pyszne i zdrowe orzechy w codziennej diecie
Z roku na rok zainteresowanie orzechami nerkowca wzrasta. Wysoka zawartość cennych składników odżywczych oraz pyszny smak sprawiają, że produkty tego typu wprowadza się do wartościowego jadłospisu, jako dodatek do różnych potraw lub w charakterze zdrowej przekąski.
Możliwości ich wykorzystania jest naprawdę wiele – każdy zatem znajdzie idealne rozwiązanie, dopasowane do swoich potrzeb.