Oponki serowe

Opis Oponki serowe:

Oponki serowe są bardzo smaczne, lekkie i puszyste. Ogromnym atutem jest szybkość i łatwość wykonania.

Oponki serowe to nic innego jak pączki z dodatkiem twarogu, a w sumie bardziej swoim wyglądem przypominają słynne donuty. Słynne pączki z wydrążoną dziurą po środku.

Są idealne na słynny Tłusty czwartek, gdzie bez wyrzeczeń możemy objadać się pączkami, faworkami czy donutami. Sprawdzą się również na co dzień. W moim domu są ogromnym hitem. Zazwyczaj pączki przygotowujemy z dżemem, owocami czy adwokatem. Jednak wersja z serem twarogowym jest o niebo lepsza.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery i ciasta.

Składniki:

500 g sera półtłustego
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
500 g mąki pszennej
1 lekko kopiata łyżeczka sody oczyszczonej
250 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka octu
4 żółtka
Tłuszcz do smażenia
Mały kieliszek spirytusu (dodać do zimnego oleju)
Cukier puder do posypania

Opis przygotowania:

Ser przeciskamy przez praskę.

Mąkę przesiewamy na blat. Następnie dodajemy do tego cukier, cukier waniliowy, przeciśnięty przez praskę ser, żółtka, sodę oczyszczoną, kwaśną śmietanę oraz ocet. Ręką wyrabiamy ciasto.

Następnie wyrobione ciasto oprószamy mąką i rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie.

Z gotowego ciasta wycinamy kółka za pomocą szklanki. Następnie na środku musimy wykroić małą dziurkę kieliszkiem lub zakrętką.

Następnie w dużym garnku rozgrzewamy olej z dodatkiem spirytusu. Oponki smażyć z obu stron, na złoty kolor. Gotowe oponki po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Na końcu lekko ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Najlepiej smakują zaraz po przygotowaniu, gdy są jeszcze ciepłe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.