Omlet na słodko

Opis Omlet na słodko:

Omlet na słodko to świetny pomysł na słodkie śniadanie. Omlet w wersji na słodko uwielbiają wszyscy. Jest to również idealny pomysł na śniadanie dla naszych dzieci, które są niejadkami.

Omlet możemy przygotowywać z dowolnymi dodatkami. Tutaj hamuje nas tylko nasze upodobanie. Możemy dodać świeże owoce, dżem, czy nawet nutellę. Dzięki temu może być podawany nie tylko jako danie śniadaniowe, ale również jako słodki deser dla łasuchów. Pamiętajcie, że omlet zawsze wychodzi najpyszniejszy z wiejskich jaj. Jest wtedy idealnie żółty i smakuje świetnie.

Omlet wychodzi mięciutki, puszysty, a do tego pięknie się kroi i bardzo zachęcająco wygląda na talerzu. Ja zazwyczaj przygotowuję je ze świeżymi owocami. Ostatnio przygotowałam go ze świeżymi brzoskwiniami, a wierzch oprószony cukrem pudrem.

Danie jest bardzo proste i szybkie do przygotowania.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na śniadanie.

Składniki:

3 jajka (osobno białka i żółtka)
1 płaska łyżka mąki
Szczypta soli
1 łyżka masła
Cukier puder do oprószenia
2 brzoskwinie

Sposób przygotowania:

Jajka których używamy powinny być w temperaturze pokojowej. Do oddzielnych misek oddzielamy białka od żółtek.
Następnie w wysokiej misce ubijamy białka z dodatkiem soli na puszystą masę.
Następnie gdy białka będą odpowiednio ubite, a masa sztywna, dodajemy do tego żółtka oraz mąkę. Całość jeszcze chwilę ubijamy mikserem na małych obrotach lub mieszamy za pomocą trzepaczki.
Gotową masę jajeczną wylewamy na na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła. Smażymy z obu stron przez około 5 minut na bardzo małym ogniu. Następnie ciepły omlet przekładamy na talerz. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja proponuję go podać z pokrojonymi na mniejsze kawałki brzoskwiniami. Następnie wierzch możemy oprószyć cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.