Old fashioned

Opis Old fashioned:

Old fashioned to jeden z najbardziej znanych drinków klasycznych na świecie oraz… ulubiony napój Dona Drapera ze znakomitej serii „Mad Men”. Według historyka koktajli alkoholowych Davida Wondricha, Old Fashioned jest bezpośrednim potomkiem pierwszego „prawdziwego” drinka, który, zgodnie z recepturą z 1806 roku, składał się z „małej ilości wody, odrobiny cukru, dużej ilości alkoholu oraz kilku kropel goryczy (bitters)”. Trzeba przyznać, że Old Fashioned, jako napój skomponowany z burbonu, wody, cukru i angostury, znakomicie wypełnia te zalecenia. Jedynym odstępstwem jest tu dodatek skórki cytrusowej. Pierwsza wzmianka o Old Fashioned jako takim pojawiła się w 1895 roku w książce „Modern American Drinks” autorstwa George’a J. Kappelera.

Drink ten zyskał ogromną popularność podczas trzynastoletniego okresu prohibicji w Stanach Zjednoczonych. Ograniczony dostęp do jakościowych alkoholi przyczynił się wówczas do rozkwitu sztuki miksologicznej. Legenda głosi, że jednym z powodów powodzenia Old Fashioned był jego charakterystyczny wygląd. Swoją barwą oraz dekoracją szklanki, koktajl ten przypominał bowiem niewinną herbatę.

Old Fashioned nie jest zwyczajnym drinkiem, to prawdziwy rytuał. Koktajl ten kojarzy się z chwilami spędzonymi w głębokim, skórzanym fotelu, z nieodłącznym cygarem w dłoni. Z rozważaniami o polityce, słuchaniem muzyki klasycznej i spokojną kontemplacją życia. Delektowanie się koktajlem jest jak bezpośrednie obcowanie z historią. W drinku tym tkwią nieokreślona wzniosłość i mądrość, które od lat przyciągają kolejne pokolenia smakoszy.

Sprawdź również inne nasze przepisy na drinki.

Sposób podania:

Short drink, serwowany w niskich szklankach o grubym dnie, nazywanych po prostu „old fashioned”. Podawany niezależnie od posiłków.

Składniki:

60 ml burbonu lub żytniej whiskey
2-3 krople angostury
1 kostka cukru
5-centymetrowy kawałek skórki cytrynowej lub pomarańczowej
5 ml syropu cukrowego
kilka kropel wody
3-4 kostki lodu
Do przybrania: wisienka koktajlowa, kawałek skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

1. Na dnie szklanki układamy skórkę cytrusową. Dodajemy kostkę cukru, syrop cukrowy, wodę oraz angosturę.

2. Przy użyciu muddlera lub trzonka drewnianej łyżki rozgniatamy kostkę cukru i wcieramy ją w skórkę cytrusową tak, by uwolnić nieco olejków eterycznych. Mieszamy, aż cukier się rozpuści.

3. Do tak przygotowanej bazy dodajemy burbon oraz kostki lodu.

4. Mieszamy energicznie przez około 2 minuty. Po upływie tego czasu, drink będzie odpowiednio schłodzony i rozcieńczony.

5. Dekorujemy wisienką koktajlową oraz kawałkiem skórki pomarańczowej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.