Opis Ogórki kiszone:
Ogórki kiszone to jedno z najsłynniejszych przetworów na zimę przygotowywane w naszych domowych kuchniach. Mamy teraz najlepszy okres na zimowe zaprawy. Nie ma nic lepszego zimą, niż ogórki kiszone domowej roboty jako dodatek do obiadu. Ogórki najlepiej zaprawiać w okresie letnim, ponieważ większość z nas ma swoje ogórki w ogródkach. Również te kupowane na straganach są w dobrej cenie i w smaku są najlepsze.
Pamiętajcie, że domowe ogórki kiszone mogą stać w spiżarce przez wiele lat. We własnoręcznie robionych przetworach najlepsze jest to, że znamy całą zawartość słoika i dokładnie wiemy jak powstały.
Ogórki kiszone to jeden z naszych narodowych smakołyków. Jednak wiele obcokrajowców nie rozumie naszego zachwytu nad takimi produktami jak kiszonki. W moim domu nigdy nie może zabraknąć tego typu przetworów.
Kiszone ogórki to naturalne probiotyki. Wzmacnia układ odpornościowy, reguluje florę bakteryjną w jelitach. Jest to również doskonałe źródło błonnika.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przetwory.
Składniki:
2 kg małych ogórków gruntowych
Duży pęczek kopru z baldachami
Kawałek korzenia chrzanu oraz liście
2 małe główki czosnku
2 litry wrzątku
4 płaskie łyżki soli kamiennej
Sposób przygotowania:
Z podanych proporcji zazwyczaj wychodzą mi cztery słoiki. Ogórki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie musimy również przemyć koper, liście oraz korzeń chrzanu. Następnie korzeń chrzanu kroimy na mniejsze paski, a z główek czosnku oddzielamy ząbki. Czosnku nie musimy obierać.
Przygotowujemy wyparzone wrzątkiem słoiki. Wszystkie składniki dzielimy na 4 porcje. Następnie na dno każdego słoika wykładamy część kopru, ząbków czosnku oraz kawałków chrzanu i liści chrzanu.
Następnie zaczynamy układać ogórki. Układamy je pionowo, jaśniejszą stroną ku górze. Staraj się upchać ciasno tak jak najwięcej ogórków. Możesz dodać resztę dodatków, a na górę wyłożyć na płasko kilka najmniejszych ogórków. W ten sam sposób wypełniamy wszystkie słoiki.
Następnie przygotowujemy zalewę. 2 litry wody zagotowujemy i dodajemy do niej 4 łyżki soli kamiennej do przetworów. Mieszamy wodę, aż sól się w niej rozpuści. Gorącą wodą z solą wypełniamy wszystkie słoiki. Lekko wstrząśnij słoikiem, by woda spenetrowała wszystkie bąbelki powietrza wewnątrz słoików. Zalewa powinna przykryć ogórki w całości.
Słoiki zakręć mocno i odstaw na trzy dni do pomieszczenia, w którym będzie około 20 stopni. Po tym czasie możesz już przenieść słoiki z ogórkami do spiżarki lub piwniczki. Ogórki powinny się ukisić po około 2 tygodniach.