Odzież gastronomiczna to nie tylko gwarancja bezpieczeństwa zespołu w trakcie pracy, ale również jest wizytówką każdej restauracji. Oczywiście każda odzież musi spełniać wszelkie wymagania BHP, żeby była dopuszczona do pracy w restauracjach. Kuchnia to specyficzna przestrzeń pracy, w której osoby będące w ciągłym kontakcie z żywnością są narażone nie tylko na pobrudzenie, ale także na skaleczenie oraz poparzenie. Odzież gastronomiczna musi być przede wszystkim funkcjonalna, ochronna, co nie oznacza jednak, że nie może być jednocześnie ładna i modna.

Już dawno mamy za sobą czasy, kiedy kucharze nosili jedynie białe czapki, bluzy i spodnie kucharskie. Biel którą kojarzymy głównie z czystością i higieną staje się już coraz mniej popularna wśród kucharzy ze względu na widoczność plam i zabrudzeń, ale również ze względu na pospolitość. Obecnie na rynku mamy ogromny wachlarz możliwości. Kucharz może wybierać zarówno wśród dostępnych kolorów jak i materiałów czy również różnorodne kroje ubiorów. Większość restauracji stawia jednak na klasyczność i szyk, poprzez jednolite, często czarne bluzy kucharskie. Często oznacza się je w formie logo firmy lub imienia i nazwiska za pomocą haftu. Zabieg ten ma na celu ujednolicenie ubioru personelu oraz dopasowanie go do wystroju i charakteru lokalu.

Jednak pracownicy kuchni coraz częściej sięgają po bardziej nieformalne stroje. Każdy kucharz ma inne upodobania i styl, przez co pragną się wyróżnić z tłumu. To zjawisko staje się coraz modniejsze w wielu restauracjach. Dlatego producenci prześcigają się w tworzeniu nowych kolekcji ubrań gastronomicznych. Każdorazowo bazą wszystkich ubiorów jest wysokiej jakości tkanina, która musi być odporna na zabrudzenia, kurczliwość oraz częste pranie. Dobrze skrojona bluza kucharska oraz spodnie to wygoda i komfort pracy. Największe pole manewru mamy przy wyborze kolorów czy wzornictwie. W ostatnim czasie możemy zaobserwować zwiększoną popularność denimu oraz skóry. W takim połączeniu fartuchy czy kitle to mocny trend wśród wielu producentów. Najnowsze trendy wśród odzieży gastronomicznej znajdziecie na stronie: https://www.sklep.spart.com.pl/

Najczęściej używanym elementem ubioru w kuchni jest fartuch, bądź zapaska. Stanowi on dodatkową ochronę dla kucharza przed zabrudzeniami, a dzięki wszytym kieszonkom jest funkcjonalny.

Najnowszym trendem jest wyrażanie indywidualizmu i własnego stylu kucharza. Dzięki temu jest artystom nie tylko poprzez swoje dania, ale również poprzez swój nienaganny wizerunek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.