Opis Nuggets:
Nuggets (chicken nuggets) to słynne amerykańskie danie przyrządzane z kawałków piersi kurczaka lub indyka, które następnie obtoczone są w panierce bądź cieście i smażone. Krótko mówiąc są to pyszne małe kawałki kurczaka w panierce. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli.
Danie to znamy głównie ze słynnych sieci fast food. Jednak takie zawierają sporo tłuszczu i mięsa niewiadomego pochodzenia. Najlepszym wyjściem będzie przygotowanie ich samemu w domu. Będą zdecydowanie dużo zdrowsze, mniej tłuste i smaczniejsze. Mamy wtedy pewność z jakich dokładnie składników są zrobione.
Jest to dosyć prosty i szybki przepis do przygotowania. Z pewnością poradzi sobie z nimi każdy w domowej kuchni. Najlepiej smakują z dodatkiem dipów. Są idealne również na przyjęcia jako przękąski.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz inne przepisy na dania dla dzieci.
Składniki:
550 g filety z piersi kurczaka
1 łyżka oleju rzepakowego + do smażenia
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
Sól i pieprz do smaku
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
75 g mąki pszennej
1 jajko
50 ml mleka
5 czubatych łyżek bułki tartej
Sposób przygotowania:
Filet z piersi kurczaka oczyszczamy z ewentualnych chrząstek i błon. Następnie kroimy mięso w większą kostkę (o boku ok. 3-4 cm). Do miski dodajemy pokrojone mięso, doprawiamy czosnkiem granulowanym, słodką papryką oraz solą i pieprzem. Na końcu dodajemy 1 łyżkę oleju. Całość dokładnie mieszamy, aby pokryć całe mięso.
Najlepiej na około godzinę mięso odstawić do lodówki. Wtedy przejdzie całym smakiem.
W tym czasie możemy wtedy przygotować
ciasto na panierkę. Do większej miski dodajemy mąkę pszenną, dodajemy również jajko oraz mleko i całość dokładnie mieszamy, by powstało gęste ciasto o jednolitej konsystencji.
Następnie mięso wyciągamy z lodówki. Do przygotowanego wcześniej
ciasta dodajemy pokrojone mięso i dokładnie mieszamy. Całe mięso musi być dokładnie pokryte ciastem. Następnie wyciągamy kolejno po kawałku kurczaka i maczamy go w bułce tartej. Tak robimy z każdym kawałkiem.
Na patelni rozgrzewamy olej, (tak, by nuggetsy pływały w głębokim tłuszczu). Nuggetsy smażymy z obu stron na złoty kolor. Ogień nie może być zbyt duży, ponieważ panierka szybko nam się przypali, a środek może być surowy.
Po usmażeniu wyławiamy nuggesty za pomocą łyżki cedzakowej i układamy je na talerzu wyłożonym kuchennym ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionym dipem.