Negroni

Opis Negroni:

Negroni to drink o charakterystycznym, lekko ziołowym aromacie, stanowiący idealny gorzko-słodki balans smakowy. Skomponowany z trzech głównych składników, zmieszanych w proporcji 1:1:1, stanowi niebanalną, ale łatwą do przygotowania ciekawostkę. Za stosunkowo dużą moc koktajlu oraz jego delikatnie ziemisty posmak odpowiada gin. Wermut lekko rozcieńcza drinka, a także dodaje słodyczy oraz intrygujący, ziołowy aromat. Ostatni składnik – Campari – przydaje całości pomarańczowego, słodko-gorzkiego kopa.

Zgodnie z obowiązującą wykładnią, koktajl narodził się w 1919 roku w Caffe Casoni we Florencji. Legenda głosi, że rezydujący tam hrabia Camillo Luigi Manfredo Maria Negroni zażyczył sobie przyrządzenia Americano, ale z ginem, zamiast wody. Barman Forsco Scarselli przygotował napój, dekorując go plastrem pomarańczy. Nowo powstały koktajl szybko zyskał popularność jako Negroni.

Sam pomysłodawca drinku, Camillo Negroni był niezwykle interesującą postacią. Podróżował po Ameryce i przez pewien czas żył awanturniczym życiem kowboja. Mieszkał też w Londynie – stąd prawdopodobnie zrodziło się jego zamiłowanie do ginu. Rodzina Negroni szybko wykorzystała sukces koktajlu, zakładając w 1919 roku w Treviso destylarnię. Wyprodukowano w niej gotową wersję koktajlu, sprzedawanego jako Antico Negroni. Co ciekawe, destylarnia ta działa do dnia dzisiejszego pod zarządem nowej rodziny.

Choć sprawia wrażenie słodkiego, podobnie jak jego pomysłodawca, jest absolutnym przeciwieństwem słodyczy. Jest mocny, intensywny i gorzkawy i nie stara się maskować swojego silnego charakteru. Spożywany przed posiłkiem, wzmaga apetyt i przygotowuje na dalsze rozkosze podniebienia.

Przepis na drink Negroni:

Sposób podania: Short drink, serwowany najczęściej w klasycznej szklance typu old fashioned (w USA koktajl ten serwuje się w szklankach do Martini). Podawany jako aperitif.

Sprawdź również inne nasze przepisy na drinki

Składniki:

30 ml ginu
kawałek skórki pomarańczowej
30 ml Campari
Do przybrania: plaster pomarańczy lub grejpfruta
30 ml słodkiego czerwonego wermutu

Sposób przygotowania:

1. Do napełnionej lodem szklanki wlewamy gin, Campari oraz wermut.

2. Całość mieszamy przez około 40 sekund.

3. Aromatyzujemy drink skórką z pomarańczy. W tym celu mocno ściskamy skórkę i pocieramy nią brzeg szklanki. Jeśli zależy nam na spektakularnym efekcie, możemy skręcić skórkę, uwalniając olejki eteryczne, a następnie ją podpalić.

4. Na koniec, dekorujemy koktajl lekko zwiniętą skórką pomarańczową, a także świeżym plastrem pomarańczy lub grejpfruta.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.