Nalewka z wiśni

Opis Nalewka z wiśni:

Nalewka z wiśni to chyba najpopularniejsza wersja nalewek w Polsce. Wiśnie są cudownym materiałem do przygotowania domowej nalewki, szczególnie dla początkujących pasjonatów. Bardzo ją lubię i chętnie kosztuję zwłaszcza zimą. Owoce nasączone alkoholem wykorzystuję zaś do deserów.

Do wiśniówki najlepiej wybierać owoce odmiany kwaśne, a nie deserowe. Przeważnie wiśnie na nalewkę są mniejsze niż deserowe, przez co mogą wydać się Wam mniej atrakcyjne. Ale pamiętajcie, właśnie takie będą najlepsze do Waszej nalewki.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na nalewki .

Składniki:

1,5 kg wiśni niedrylowanych
1000 ml wódki 40 lub 45 %
500 ml spirytusu rektyfikowanego 95 %
400 g cukru

Opis przygotowania:

Wiśnie oczyszczamy z ogonków i myjemy dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Następnie usuwamy pestki. Możesz to zrobić ręcznie, przy pomocy słomki do napojów lub też przy użyciu drylownicy. Gotowe wiśnie przekładamy do dużego i czystego słoja.
Do słoja wlewamy w pierwszej kolejności 500 ml wódki, a następnie 500 ml spirytusu. Słoik zakręcamy i następnie nim zakołysz.
Słoik przygotowany w taki sposób odstaw zamknięty w ciemne, ale ciepłe miejsce na 4 do 6 tygodniu. Co jakiś czas (co 2-3 dni) zakołysz lekko słojem.  Słoik cały czas trzymamy w zamknięciu.
Po minimum miesięcznym okresie maceracji czystą nalewkę przelewamy do mniejszego słoja (bez wiśni, one zostają w dużym słoju). Słoik z nalewką zakręć i odstaw obok słoja z samymi wiśniami. Następnie do dużego słoja, w którym zostały wiśnie wlej pozostałe 500 ml wódki i 400 g cukru. Duży słoik ponownie zakręcamy i odstawiamy w ciemne, ale ciepłe miejsce.
Proces rozpuszczania się cukru będzie trwał minimum cztery dni. W tym przypadku codziennie zakołysz słojem. Słój odstawiamy do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Nalewkę z dużego słoja zlej do słoja bez wiśni. Słoik z samą nalewką zostawiam na kilka dni w ciepłym, ale ciemnym miejscu a następnie przefiltrowuję nalewkę z fragmentów owoców oraz innych zanieczyszczeń. Nalewka wiśniowa ma niewiele osadu i można go zostawić.
Następnie gotową nalewkę przelewamy do czystych butelek. Nalewka z wiśni powinna leżakować np. w kuchennym schowku lub piwniczce minimum miesiąc.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.