
Opis Naleśniki ze szparagami:
Naleśniki ze szparagami to świetny pomysł na zdrowe i pożywne naleśniki. Jest to doskonała opcja na spotkanie w gronie przyjaciół: co może być lepszego niż delikatny smak szparagów otulonych lekkim ciastem naleśnikowym. Naleśniki możecie podawać same lub z dodatkiem sosu beszamelowego. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na naleśniki.
Składniki na ciasto:
1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
1 szklanka wody gazowanej
2 łyżki oleju
1 jajko
Składniki na farsz:
500 g szparagów zielonych
Szynka dojrzewająca
60 g sera
Sposób przygotowania:
Do dużej miski dodajemy mleko, mąkę, wodę gazowaną olej oraz jajko. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do połączenia się w jednolite ciasto. Smażymy cienkie naleśniki i odstawiamy do ostudzenia.
Szparagi opłukujemy w zimnej wodzie i oczyszczamy je, odkrawając dolne zdrewniałe części. Tak przygotowane wrzucamy do garnka z gotującą posoloną wodą. Gotujemy przez ok. 10 minut. Szparagi wyjmujemy z wody po ugotowaniu.
Na usmażone wcześniej naleśniki układamy szynkę parmeńską, następnie na to dwa szparagi i posypujemy startym serem. Zawijamy naleśniki w rulon.