Naleśniki z truskawkami

Opis naleśniki z truskawkami:

Naleśniki z truskawkami i – idealne jako deser, ale również jako obiad na letnie dni. Truskawki najlepsze są świeże. Słodkie, lecz lekko kwaskowate od owoców, natomiast puszyste i chrupiące. Właśnie takie naleśniki są najlepsze. Przyrządzisz je łatwo i szybko w domu. Naleśniki można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Jednak moje ulubione to naleśniki ze świeżymi truskawkami. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na śniadania.

Składniki:

1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
1 szklanka wody gazowanej
szczypta soli
masło i olej do smażenia
½ szklanki cukru
truskawki

Sposób przygotowania:

Do wysokiej miski przesiać mąkę, dodaj jajka, łyżkę ostudzonego masła lub olej oraz wodę i mleko. Musimy wlać tyle mleka i wody, aby ciasto miało za rzadkiej konsystencji. Na końcu dodaj szczyptę soli i cukier. Energicznie wszystko razem wymieszaj.
Na patelni rozgrzej kilka kropel oleju (nie za dużo) i usmaż cienkie naleśniki. Odwracamy na drugą stronę, gdy ciasto się zetnie. Usmażone naleśniki układamy na talerz.
Owoce myjemy, urywamy szypułki z truskawek i kroimy na połówki lub ćwiartki. Porcję truskawek nakładamy na naleśnika i zwijamy w rulon. Gotowe naleśniki możemy udekorować świeżymi truskawkami oraz miętą do smaku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.