
Opis naleśniki z truskawkami:
Naleśniki z truskawkami i – idealne jako deser, ale również jako obiad na letnie dni. Truskawki najlepsze są świeże. Słodkie, lecz lekko kwaskowate od owoców, natomiast puszyste i chrupiące. Właśnie takie naleśniki są najlepsze. Przyrządzisz je łatwo i szybko w domu. Naleśniki można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Jednak moje ulubione to naleśniki ze świeżymi truskawkami. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na śniadania.
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
1 szklanka wody gazowanej
szczypta soli
masło i olej do smażenia
½ szklanki cukru
truskawki
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski przesiać mąkę, dodaj jajka, łyżkę ostudzonego masła lub olej oraz wodę i mleko. Musimy wlać tyle mleka i wody, aby ciasto miało za rzadkiej konsystencji. Na końcu dodaj szczyptę soli i cukier. Energicznie wszystko razem wymieszaj.
Na patelni rozgrzej kilka kropel oleju (nie za dużo) i usmaż cienkie naleśniki. Odwracamy na drugą stronę, gdy ciasto się zetnie. Usmażone naleśniki układamy na talerz.
Owoce myjemy, urywamy szypułki z truskawek i kroimy na połówki lub ćwiartki. Porcję truskawek nakładamy na naleśnika i zwijamy w rulon. Gotowe naleśniki możemy udekorować świeżymi truskawkami oraz miętą do smaku.