![Naleśniki z truskawkami i mascarpone Naleśniki z truskawkami i mascarpone](https://foodmagazine.pl/wp-content/uploads/2016/08/Naleśniki-z-serkiem-mascarpone-bitą-śmietaną-i-truskawkami-696x466.jpg)
Opis naleśniki z truskawkami i mascarpone:
Naleśniki z truskawkami i mascarpone – kolejna pyszna odsłona naleśników. Truskawki i serek mascarpone to idealne i pyszne połączenie smaków. Naleśniki idealnie pasują jako słodki deser, ale też jako słodki obiad. Przepis jest szybki do przyrządzenia i banalnie prosty. Jeśli lubicie takie słodkości polecamy wam nasze przepisy na desery.A Wy jakie wersje naleśników lubicie? Dajcie znać w komentarzach!
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 jajka
1 szklanka wody gazowanej
szczypta soli
masło i olej do smażenia
½ szklanki cukru
truskawki
150 g serka mascarpone
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski przesiać mąkę, dodaj jajka, łyżkę ostudzonego masła lub olej oraz wodę i mleko. Musimy wlać tyle mleka i wody, aby ciasto miało za rzadkiej konsystencji. Na końcu dodaj szczyptę soli i cukier. Energicznie wszystko razem wymieszaj.
Na patelni rozgrzej kilka kropel oleju (nie za dużo) i usmaż cienkie naleśniki. Odwracamy na drugą stronę, gdy ciasto się zetnie. Usmażone naleśniki układamy na talerz.
W osobnej misce miksujemy cukier oraz śmietanę kremówkę. Następnie do masy dodajemy serek mascarpone i mieszamy razem. Truskawki myjemy i kroimy na ćwiartki albo połówki. Gotowe naleśniki smarujemy masa mascarpone i dodajemy kawałki truskawek. Zawijamy je w rulon. Naleśniki możemy podawać z bitą śmietaną, świeżymi owocami lub sosem czekoladowym.
Witam, ile tej kremówki? 😉