Opis Naleśniki z pieczarkami:
Naleśniki to danie, które smakuje nie tylko na słodko. W formie krokietów lub klasycznej wersji mogą stanowić danie obiadowe lub kolację na gorąco. Propozycja z pieczarkami i serem jest łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Naleśniki to uniwersalne danie, które można zjeść właściwie na każdy posiłek w ciągu dnia.
Pieczarki jako przedstawiciel grzybów raczej nie kojarzą się z produktem bogatym w wartości odżywcze, ale to nie znaczy, że są zupełnie bezwartościowe, wręcz przeciwnie – dostępne przez cały rok dostarczają całkiem sporych ilości witamin, składników mineralnych i innych biologicznie czynnych związków.
Jeśli chodzi o witaminy to białe pieczarki (najbardziej popularne w Polsce) są bardzo dobrym źródłem większości witamin z grupy B – B2, PP i B5 (100 g surowych grzybów dostarcza ok. 30% dziennego zapotrzebowania na każdą z tych witamin). Ponadto są dobrym źródłem witaminy B6, B1, kwasu foliowego. Co ciekawe dostarczają też niewielkich ilości witaminy D (jako witaminy D2 – ergokalcyferolu), C i B12.
W pieczarkach można znaleźć również sporo cennych minerałów. Przykładowo, 100 gramów pieczarek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na miedź w 35%. Miedź to obok żelaza drugi pierwiastek, który bierze udział w transportowaniu tlenu do komórek organizmu. Miedź jest mikroelementem występującym w centrach aktywnych wielu enzymów, ponadto wchodzi w skład dysmutazy ponadtlenkowej, enzymu o działaniu przeciwutleniającym, chroniącego błony komórkowe przed wolnymi rodnikami. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na naleśniki.
Składniki:
1 jajko,
2 łyżki masła,
1 szklanka mleka,
Olej,
1 szklanka mąki,
½ szklanki gazowanej wody mineralnej,
250 g pieczarek,
1 cebula,
150 g sera żółtego,
Sól,
Pieprz,
Suszona bazylia do smaku,
Sposób przygotowania:
Z mąki, mleka, jaj, wody mineralnej przygotować ciasto o jednolitej konsystencji. Na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki.
Cebulę obrać i pociąć w piórka. Pieczarki oczyścić po czym pokroić w cienkie plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarcie, na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Gdy się zrumieni, do zawartości naczynia dodać pieczarki i dusić do odparowania wody, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią. Podsmażone pieczarki zdjąć z ognia, a następnie dołożyć starty żółty ser i dokładnie wymieszać.
Na usmażone naleśniki wykładać farsz pieczarkowy. Placki zwijać w rulony, a następne ciasno ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez około 5 – 10 minut. Takie naleśniki bardzo dobre smakują serwowane pieprzem.