Naleśniki z pieczarkami

Opis Naleśniki z pieczarkami:

Naleśniki to danie, które smakuje nie tylko na słodko. W formie krokietów lub klasycznej wersji mogą stanowić danie obiadowe lub kolację na gorąco. Propozycja z pieczarkami i serem jest łatwa do przygotowania i bardzo smaczna. Naleśniki to uniwersalne danie, które można zjeść właściwie na każdy posiłek w ciągu dnia.

Pieczarki jako przedstawiciel grzybów raczej nie kojarzą się z produktem bogatym w wartości odżywcze, ale to nie znaczy, że są zupełnie bezwartościowe, wręcz przeciwnie – dostępne przez cały rok dostarczają całkiem sporych ilości witamin, składników mineralnych i innych biologicznie czynnych związków.

Jeśli chodzi o witaminy to białe pieczarki (najbardziej popularne w Polsce) są bardzo dobrym źródłem większości witamin z grupy B – B2, PP i B5 (100 g surowych grzybów dostarcza ok. 30% dziennego zapotrzebowania na każdą z tych witamin). Ponadto są dobrym źródłem witaminy B6, B1, kwasu foliowego. Co ciekawe dostarczają też niewielkich ilości witaminy D (jako witaminy D2 – ergokalcyferolu), C i B12.

W pieczarkach można znaleźć również sporo cennych minerałów. Przykładowo, 100 gramów pieczarek zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na miedź w 35%. Miedź to obok żelaza drugi pierwiastek, który bierze udział w transportowaniu tlenu do komórek organizmu. Miedź jest mikroelementem występującym w centrach aktywnych wielu enzymów, ponadto wchodzi w skład dysmutazy ponadtlenkowej, enzymu o działaniu przeciwutleniającym, chroniącego błony komórkowe przed wolnymi rodnikami. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na naleśniki.

Składniki:

1 jajko,
2 łyżki masła,
1 szklanka mleka,
Olej,
1 szklanka mąki,
½ szklanki gazowanej wody mineralnej,
250 g pieczarek,
1 cebula,
150 g sera żółtego,
Sól,
Pieprz,
Suszona bazylia do smaku,

Sposób przygotowania:

Z mąki, mleka, jaj, wody mineralnej przygotować ciasto o jednolitej konsystencji. Na rozgrzanym oleju usmażyć naleśniki.

Cebulę obrać i pociąć w piórka. Pieczarki oczyścić po czym pokroić w cienkie plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarcie, na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną cebulę. Gdy się zrumieni, do zawartości naczynia dodać pieczarki i dusić do odparowania wody, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią. Podsmażone pieczarki zdjąć z ognia, a następnie dołożyć starty żółty ser i dokładnie wymieszać.

Na usmażone naleśniki wykładać farsz pieczarkowy. Placki zwijać w rulony, a następne ciasno ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piec przez około 5 – 10 minut. Takie naleśniki bardzo dobre smakują serwowane pieprzem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.