Naleśniki z mięsem mielonym

Opis Naleśniki z mięsem mielonym:

Naleśniki z mięsem mielonym to niebanalny pomysł na pożywny obiad. Danie jest bardzo proste do przygotowania, świetnie wygląda i znakomicie smakuje.

Kiedyś moje naleśniki robiłam zawsze na słodko. Teraz w mojej kuchni królują takie w wytrawnej wersji. Można je opanierować i podsmażyć na patelni lub np. zapiec w piekarniku.

Naleśniki w takiej wersji wytrawnej można przyrządzić zarówno z mięsem drobiowym jak i z mięsem wołowym czy wieprzowym. Ja zazwyczaj używam mięsa mielonego z wołowiny. Dodaję również do tego cebulę, czosnek, passatę pomidorową oraz przyprawy. Widzicie jakie to proste? 🙂

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz przepisy na naleśniki.

Składniki na ciasto:

1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka wody gazowanej
Szczypta soli

Składniki na farsz:

500 g mięsa mielonego wołowego
1 cebula
1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
500 g passaty pomidorowej
3 ząbki czosnku
Oregano, słodka papryka mielona
Pieprz ziołowy, sól

Składniki na panierkę:

2 jajka
Bułka tarta

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania naleśników. Do dużej miski dodajemy mąkę, mleko, jajka, wodę gazowaną oraz szczyptę soli. Następnie wszystko dokładnie mieszamy bądź miksujemy. Masa na ciasto nie może być zbyt gęsta.

Następnie smażymy naleśniki na złoty kolor z każdej strony. Usmażone wykładamy na talerz i odstawiamy.

Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Następnie smażymy ją na złoty kolor na głębokiej rozgrzanej patelni. Gdy się zeszkli dodajemy do tego również mięso mielone.

Następnie dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy przyprawą do mięsa. Mięso delikatnie mieszamy i smażymy pod przykryciem na małym ogniu.

Gdy mięso będzie podsmażone następnie dodajemy do tego passatę i doprawiamy solą, oregano oraz czerwoną papryką oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy na patelni. Całość dusimy jeszcze pod przykryciem 4-5 minut.

Na przygotowane wcześniej placki naleśników nakładamy na środek farsz (ok. 2 łyżki). Następnie zawijamy z każdej strony tworząc tzw. kopertę.

Następnie gotowe naleśniki obtaczamy w jajku i bułce tartej i podsmażamy na rozgrzanej patelni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.