Naleśniki z malinami i serkiem mascarpone

Opis Naleśniki z malinami i serkiem mascarpone:

Naleśniki z malinami i serkiem mascarpone – proste danie na słodko, które uwielbiają wszyscy. Są wspaniałe, ponieważ można je podawać z dowolnymi składnikami. Występują w formie na słodko oraz na słono. U mnie w rodzinie zdecydowanie wolimy opcję na słodko.

Naleśniki na słodko najchętniej podaję ze świeżymi owocami (oczywiście kiedy jest na nie sezon) lub opcjonalnie z owocami mrożonymi (w okresie letnim często je mrożę). Przygotowuję je wtedy z samymi owocami lub też z dodatkiem twarogu czy serka mascarpone.

Słodkie naleśniki możemy podawać na obiad, kolację, podwieczorek czy nawet jako deser. Na pewno wspaniałym smakiem i prostotą zaskoczymy każdego.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na naleśniki.

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
2 jajka
1 szklanka wody gazowanej
szczypta soli
masło i olej do smażenia
½ szklanki cukru
Garść malin
100 g serka mascarpone
Opcjonalnie sos malinowy

Sposób przygotowania:

Do wysokiej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do tego jajka, łyżkę ostudzonego masła lub olej oraz wodę i mleko. Musimy wlać tyle mleka i wody, aby ciasto nie miało za rzadkiej konsystencji. Na końcu dodaj szczyptę soli i cukier. Energicznie wszystko razem wymieszaj.

Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oleju (nie za dużo) i smażymy cienkie naleśniki. Odwracamy na drugą stronę, gdy ciasto się zetnie i zarumieni. Usmażone naleśniki układamy na talerzu.

Do oddzielnej miski dodajemy serek mascarpone i następnie dodajemy do tego przekrojone na pół maliny. Całość delikatnie mieszamy ze sobą.

Usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym wcześniej serkiem z malinami. Następnie zwijamy je w rulonik. Gotowe naleśniki układamy na talerzu i przed podaniem polewamy z góry sosem malinowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.