Naleśniki orkiszowe

Opis Naleśniki orkiszowe:

Naleśniki orkiszowe to zdrowsza i lepsza propozycja na klasyczne naleśniki. Zamiast mąki pszennej zastępujemy ją mąką orkiszową razową. Jest to opcja fit, dla tych którzy dbają o swoją wagę oraz tych którzy po prostu prowadzą zdrowy tryb żywieniowy.

Smakiem naleśniki nie odbiegają od tych, do których zdążyliśmy się już przyzwyczaić. Są równie pyszne jak te klasyczne. Naleśniki z mąki orkiszowej są fantastyczne, dużo bogatsze w smaku, łatwiej się smażą. Nadają się do przygotowywania naleśników zarówno na słodko, jak i słono czy wytrawnych.

To już od naszego upodobania zależy z czym je przygotujemy. Najważniejsze to żeby przygotować idealne placki. Farsz możemy wymyślać różnorodny. Ja uwielbiam najbardziej naleśniki orkiszowe z dodatkiem świeżych truskawek i serka.

Zamiast zwykłego cukru zazwyczaj używam ksylitolu. Są wtedy jeszcze bardziej fit. Jeżeli jednak wolicie możecie użyć zwykłego białego cukru.

Polecam Wam również nasze inne przepisy na naleśniki.

Składniki:

1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 jajka
1 łyżka ksylitolu
1 szklanka mleka
Szczypta soli

Opis przygotowania:

Jaja ubijamy ze szczyptą soli oraz ksylitolem. Następnie dodajemy mąkę i mleko. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Odstawiamy na kilka minut, żeby odpoczęło.

Następnie odrobinę masła rozgrzewamy na patelni. Wlewamy na patelnię nieduże porcje ciasta. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przed każdym wylaniem ciasta na patelnię, zamieszać je w naczyniu.

Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.