Naleśniki Bolognese

Opis Naleśniki Bolognese:

Naleśniki Bolognese to niebanalny pomysł na pożywny obiad. Danie jest bardzo proste do przygotowania, świetnie wygląda i znakomicie smakuje. Naleśniki Bolognese to świetna propozycja na spotkania ze znajomymi.

Faszerowane naleśniki przełamują nudę w kuchni. Dzięki nim i kilku znanym składnikom możemy nadać nowego życia daniom, które już robiliśmy wcześniej, a które podawaliśmy zupełnie w innej odsłonie, np. z makaronem.

Naleśniki Bolognese są bardzo łatwe, a właśnie poprzez swoją prostotę jest wyśmienite. Naleśniki z sosem bolognese możemy podawać jako zwykłe naleśniki z farszem, ale również możemy je zapiekać w całości z dodatkiem sera. Ja jednak w swoim przepisie zapraszam na naleśniki bez zapiekania.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz przepisy na naleśniki.

Składniki na ciasto:

1 szklanka mleka
2 szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka wody gazowanej
Szczypta soli

Składniki na farsz:

500 g mięsa mielonego
300 ml pasaty pomidorowej/ ewentualnie przecieru pomidorowego
1 cebula
150 g mozzarelli
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej i ostrej
3 łyżeczki suszonej bazylii
Sól,pieprz
Olej

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania naleśników. Do dużej miski dodajemy mąkę, mleko, jajka, wodę gazowaną oraz szczyptę soli. Następnie wszystko dokładnie mieszamy bądź miksujemy. Masa na ciasto nie może być zbyt gęsta.

Następnie smażymy naleśniki na złoty kolor z każdej strony. Usmażone wykładamy na talerz i odstawiamy.

Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy posiekaną cebulę. Następnie do tego dodajemy mięso mielone. Całość mieszamy i podsmażamy do zarumienienia.

Następnie do tego dodajemy passatę pomidorową oraz wszystkie przyprawy. Całość ponownie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 15 minut.

Następnie usmażone naleśniki smarujemy przygotowanym farszem, posypujemy startą mozzarellą i zwijamy w trójkąty.

Dla urozmaicenia gotowe naleśniki przed samym podaniem możemy udekorować na górze plastrem pomidora z dodatkiem świeżej bazylii i odrobiną pokruszonego sera pleśniowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.