Opis Naleśniki bezglutenowe:
Naleśniki bezglutenowe są świetnym urozmaiceniem codziennego menu. Dieta bezglutenowa najczęściej jest mocnym ciosem dla osób, które nie tolerują glutenu. Jest to dość trudne, bo trzeba zaprzyjaźnić się z produktami i mąkami, których wcześniej się nie używało, poznać nowe składniki a mimo wszystko pozostać w kanonie smaków, które się lubi.
Nietolerancja glutenu to coraz powszechniejszy problem. Szacuje się, że nawet 10% populacji może nie tolerować glutenu, czyli białka znajdującego się w zbożach, takich jak pszenica, żyto i jęczmień.
Takie naleśniki są świetną alternatywą tradycyjnych naleśników. Teraz osoba nie tolerująca glutenu nie musi odmawiać sobie takiej przyjemności jak pyszne naleśniki. Polecam i zachęcam do spróbowania. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na naleśniki.
Składniki:
1 miarka mąki kukurydzianej
1 miarka mąki gryczanej
1/2 miarki mąki ziemniaczanej
1/2 miarki oleju
2,5 miarki mleka (zwierzęcego lub roślinnego)
Sposób przygotowania:
Do dużej miski dodajemy mąkę kukurydzianą, gryczaną, ziemniaczaną oraz mleko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą do utrzymania jednolitej masy. Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 15 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy odrobinę wody.
Ciasto smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami.