Opis Naleśniki bez jajek:
Naleśniki bez jajek – jak sprawić żeby bez dodatku jajek, nasze naleśniki były idealne w smaku? Należy sięgnąć po nasz sprawdzony przepis!
Jajka wpływają na elastyczność ciasta. Jednak wcale nie musimy ich dodawać, żeby nasze ciasto było nadal elastyczne i nie rozrywało się. Pamiętajcie o zasadzie: ile mąki, tyle samo produktów płynnych. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na naleśniki.
Składniki:
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki wody gazowanej
60 ml oleju
2 szklanki mleka
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do dużej miski dodajemy mąkę, mleko, wodę gazowaną oraz szczyptę soli. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Konsystencja powinna być gładka i lejąca. Ciasto odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie ciasto powinno delikatnie zgęstnieć. Dodajemy również olej i ponownie całość dokładnie mieszamy.
Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z każdej strony na złoty kolor. Gotowe naleśniki podajemy z naszymi ulubionymi dodatkami.