Każdy miłośników naleśników wie, że sekretem ich perfekcyjnego przygotowania jest odpowiednia patelnia. Zakup patelni do jednej tylko potrawy może wydawać się zbędny, jeżeli jednak naleśniki często goszczą w Twoim menu, warto zainwestować w dedykowaną patelnię wysokiej jakości, zwłaszcza, że nie zajmuje ona dużo miejsca i jest niedroga.

Charakterystyka idealnej patelni do naleśników

Patelnia do naleśników cechuje się unikalną i cienką konstrukcją. Nie jest ona tak masywna, jak klasyczne patelnie, stąd jej niska waga i komfort przygotowywania placków. Dno patelni do naleśników nie powinno być całkiem płaskie, a delikatnie wklęsłe.

Duże znaczenie ma także rączka, która powinna być wykonana z nienagrzewającego się materiału i odpowiednio wyprofilowana. Ergonomiczna rączka zapewnia wygodę manipulowania patelnią podczas rozprowadzania ciasta na jej powierzchni czy przewracania naleśników w powietrzu. Jeśli przechowujesz naczynia w sposób wiszący, na haczykach, wybierz patelnię z otworem na końcu uchwytu.

 

Z jakiego materiału powinna być wykonana patelnia?

Podstawa patelni do naleśników może być wykonana ze stali nierdzewnej lub aluminium. Patelnie aluminiowe są lżejsze od stalowych i szybko się nagrzewają. Kluczowa jest także powłoka non-stick, dzięki której naleśniki usmażysz na niewielkiej ilości tłuszczu. Nieprzywierająca powłoka odpowiada także za łatwość mycia patelni oraz wygodę i wydajność smażenia. Patelnia do naleśników może mieć powłokę:

  • teflonową,
  • ceramiczną,
  • granitową.

Odpowiednio czyszczona patelnia do naleśników z powłoką non-stick będzie służyć Ci przez długi czas.

Patelnia do naleśników – jaką wybrać?

Wybierając patelnię do naleśników do użytku domowego, należy postawić na wysokiej jakości model – najlepiej z oferty którejś z wiodących marek. W zależności od indywidualnych potrzeb możesz dobrać średnicę patelni, która wynosi zazwyczaj od ok. 10 do nawet 30 cm. Im większa patelnia, tym większe naleśniki lub więcej małych racuchów przygotowanych za jednym razem. Duża średnia patelni idzie jednak w parze z dłuższym czasem jej nagrzewania się.

 

Patelnia lekka i poręczna

Idealna patelnia do naleśników powinna być lekka i poręczna. W tej kategorii patelnie z aluminiową podstawą nie mają sobie równych. Jeśli często przygotowujesz naleśniki wybierz model z trwałą powłoką non-stop. Najbardziej powszechna i jednocześnie najbardziej podatna na uszkodzenia jest powłoka teflonowa, dlatego w przypadku częstego smażenia naleśników lepszym wyborem będzie patelnia z powłoką ceramiczną lub granitową.

Patelnie z tłoczeniami

Jeśli zamierzasz przygotowywać naleśniki głównie dla swoich pociech, możesz wybrać patelnię do naleśników z wytłoczonym wzorem, z pomocą której przygotujesz smaczny posiłek dla dziecka w kształcie misia, żabki, buźki czy serca. Naleśniki podane w takiej formie szybko znikną z talerza każdego niejadka. Dostępne są także patelnie z okrągłymi otworami, na których usmażysz perfekcyjne pancake’s lub idealnie okrągłe jajka sadzone.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.