Nadziewany indyk

Opis nadziewany indyk:

Nadziewany indyk, jest to idealny pomysł na wystawny obiad. Pieczony indyk to główne danie w amerykańskich domach na Święto Dziękczynienia. W Polsce indyk również był jednym z lepszych dań, jednak coraz rzadziej przygotowujemy go właśnie w takiej formie.

W ten sposób przygotowany i pieczony indyk jest bardzo kruchy, aromatyczny i soczysty. Mięso samo odchodzi od kości. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

Indyk
8 wątróbek drobiowych
1 chałka
25 dag masła
10 dag rodzynek
Cukier
4 jajka
Sól
Natka pietruszki
Gałązki tymianku oraz rozmarynu

Sposób przygotowania:

Indyka dokładnie myjemy i musimy go namoczyć w wodzie z solą. Tak pozostawiamy mięso na 1-2 godziny. Po tym czasie ponownie musimy go osuszyć. Indyka musimy również natrzeć solą w środku i z zewnątrz. Obsypujemy gałką muszkatołową i ponownie odstawiamy na 1 godzinę.

W tym czasie możemy przygotować farsz. Wątróbkę czyścimy z błonek i drobno siekamy. Masło ucieramy z żółtkami, dodajemy do tego również odciśniętą z mleka chałkę, posiekaną natkę pietruszki i wątróbkę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W oddzielnej misce ubijamy białka, które następnie przekładamy do przygotowanej masy. Do tego dodajemy również rodzynki i doprawiamy solą i cukrem.

Indyka nadziewamy przygotowanym farszem. Układamy go w naczyniu do pieczenia grzbietem do dołu. Mięso smarujemy roztopionym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni). Gdy mięso się zarumieni, musimy skropić je delikatnie wodą, a następnie polewamy wytworzonym sosem. Na 30 minut przed końcem pieczenia kładziemy na mięsie gałązki rozmarynu i tymianku.

Tak przygotowanego indyka możemy podawać z różnymi dodatkami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.