Nadziewana dynia z komosą i grzybami

Opis Nadziewana dynia z komosą i grzybami:

Nadziewana dynia z komosą i grzybami to zdrowa i fit propozycja na obiad czy kolację. Uwielbiam ją jeść zarówno na słodko, jak i na słono.

Dynia piżmowa ma liczne właściwości i wartości odżywcze. Stanowi doskonałe źródło witaminy A, błonnika i potasu. Ma również dobroczynny wpływ na ciśnienie krwi, trawienie, zdrowe włosy oraz skórę.

Ma lekko orzechowy smak o delikatnym piżmowym zapachu. Jest idealna do pieczenia, znakomicie sprawdza się w formie frytek. Z względu na bogatą zawartość składników odżywczych warto jeść ją w okresie jesiennym. Jest to przyjemny sposób na wzmocnienie organizmu przed wszelkimi infekcjami.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy Fit, czy przepisy na dania główne.

Składniki:

Dynia piżmowa
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
Garść grzybów
1 średni seler
Posiekana pietruszka zielona
2 łyżeczki ostrej musztardy
Masło
Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na początku dynię musimy przekroić na pół. Następnie usuwamy z niej nasiona i pieczemy w rozgrzanym piekarniku (170 stopni) “brzuszkiem” do góry przez około 15-20 minut.
Następnie wyjmujemy ją z piekarnika i odstawiamy żeby się delikatnie przestudziła. Po tym czasie smarujemy środek musztardą.
Następnie seler kroimy w niewielką kostkę i podsmażamy ją na maśle. Dodajemy do tego również pokrojone na pół grzybki. Gdy grzybki będą miękkie i woda już odparuje, doprawiamy solą i pieprzem.
DO składników na patelni dodajemy komosę ryżową i dokładnie całość mieszamy. Na końcu dodajemy do tego posiekaną zieloną pietruszkę i delikatnie ponownie mieszamy.
Gotowym nadzieniem faszerujemy dynię. Całość na końcu podpiekamy jeszcze w piekarniku przez 20 minut.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.