
Czosnek od czasów starożytnych uważany był nie tylko za dobrą aromatyczną przyprawę do wielu potraw, ale jako samodzielny zdrowy produkt, ceniony jest ze względu na swoje właściwości lecznicze, dzięki unikalnemu składowi leczniczemu.
Czosnek – właściwości
Czosnek zawiera witaminy takie jak C, B6, B1, B2, B3, B5, B9, a także korzystne pierwiastki śladowe: wapń, potas, fosfor, selen, magnez, sód, cynk, żelazo i mangan.
Olejek eteryczny z czosnku, allicyna, jest silnym przeciwutleniaczem. Zawartość kalorii w czosnku wynosi 149 kalorii na 100 gramów produktu. Dobroczynne właściwości czosnku są najsilniejsze, kiedy ten jest świeży. Po obróbce cieplnej lub suszeniu czosnek traci niektóre swoje walory i właściwości lecznicze.
Rozsądnie stosowany czosnek pomaga wzmocnić układ odpornościowy człowieka i wzmocnić jego funkcje ochronne. Zatem jakie właściwości ma czosnek – na co pomaga? Lecznicze właściwości czosnku polegają na jego działaniu przeciwwirusowym. Pomaga naszemu organizmowi w walce z przeziębieniem i jest dobrym pomocnikiem w profilaktyce tych chorób.
Zawarte w jego składzie fitoncydy najbardziej działają wiosną i pomagają w walce z wieloma bakteriami i grzybami. Czosnek jest przydatny dla układu sercowo-naczyniowego człowieka, ma korzystny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, jest przydatny przy wysokim ciśnieniu krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Lecznicze właściwości czosnku obejmują zapobieganie nowotworom. Według naukowców, jeśli palacze jedzą 1 ząbek czosnku 2 razy w tygodniu, ryzyko raka zmniejsza się o jedną trzecią. Od czasów starożytnych czosnek był stosowany w medycynie ludowej do odrobaczania organizmu. W tym celu stosuje się czosnek z mlekiem w postaci lewatywy.
Właściwości zdrowotne czosnku
Czosnek pobudza wydzielanie żółci i poprawia trawienie tłustych potraw, dlatego często dodaje się go do tłustych dań mięsnych. W przypadku mężczyzn, warto podkreślić jego korzystny wpływ na potencję, stosuje się go również w leczeniu zapalenia gruczołu krokowego.
Czosnek jest również przydatny dla sportowców, zwłaszcza podczas budowania masy mięśniowej, ponieważ blokuje działanie kortyzolu i stymuluje produkcję testosteronu. Dla kobiet w celu zapobiegania występowaniu raka piersi i macicy.
Osoby z nadwagą powinny mieć świadomość, że czosnek wzmaga apetyt. Czosnek jest przeciwwskazany u osób z chorobami takimi jak wrzody żołądka i dwunastnicy, zapalenie błony śluzowej żołądka, hemoroidy, choroby nerek i wątroby, epilepsja. Nie zaleca się stosowania czosnku kobietom w okresie ciąży i podczas karmienia piersią. Czosnek może też niekiedy powodować reakcje alergiczne.
- Z pomocą czosnku można znacznie zwiększyć funkcje ochronne organizmu, dlatego zimą jest to jeden z najbardziej pożądanych produktów na twoim stole.
- Regularne spożywanie czosnku znacząco poprawia równowagę mikroflory jelitowej, neutralizując działanie szkodliwych mikroorganizmów.
- Czosnek pomaga normalizować poziom cholesterolu we krwi. Dzięki temu można poprawić funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
- Czosnek powinien znaleźć się w diecie tych, którzy chcą przyspieszyć procesy metaboliczne w organizmie.
- Czosnek przyczynia się do ogólnego stanu zdrowia organizmu i zwiększa witalność.
Włączenie czosnku do diety – w jakich ilościach?
Zdrowa dorosła osoba powinna jeść 1-2 ząbki czosnku dziennie, aby zachować odporność i zapobiegać różnym chorobom. Maksymalna dawka to 3-5 ząbków świeżego czosnku dziennie, ponieważ większa ilość może mieć negatywne konsekwencje dla organizmu.
Problem nieprzyjemnego i wyraźnego zapachu z ust, po zjedzeniu nawet 1 ząbka czosnku, jest znany każdemu, a nawet miętowa guma do żucia i pachnące słodycze nie pomagają usunąć zapachu. Skutecznym sposobem na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu czosnku z ust jest zwykłe mleko (pije się je po zjedzeniu czosnku, a także płucze usta). Nasiona cytryny, pietruszki lub kardamonu mogą również pomóc odświeżyć oddech po czosnku. Aby ręce nie pachniały czosnkiem, naciera się je solą.