Opis Musaka:
Musaka z bakłażanem to tradycyjna zapiekanka grecka. Ma właściwości prozdrowotne głównie za sprawą bakłażana, który jest bogaty w błonnik oraz obniża poziom złego cholesterolu. Poza tym, jak każda dobra zapiekanka, grecka musaka z bakłażanem jest smaczna i sycąca.
Polecamy również inne nasze przepisy na obiad
Polecam również wiele ciekawostek na temat bakłażana z serwisu Wikipedia.
Składniki:
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
2 średniej wielkości bakłażany,
1 pęczek pietruszki,
1 puszka pomidorów,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1 cebula, 1 ząbek czosnku,
¾ szklanki białego wina,
500 g mielonego mięsa, wołowego lub wołowo – wieprzowego,
300 ml mleka,
2 płaskie łyżki mąki,
30 g masła,
po pół łyżeczki cynamonu, oregano, chili, cukru, gałki muszkatołowej,
sól i pieprz do smaku,
5 łyżek startego parmezanu.
1 łyżka oleju,
Sposób przygotowania:
Bakłażany pokroić w plasterki. Można obrać ze skórki, ale niekoniecznie. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować na nim 2 łyżki oliwy. Ułożyć plasterki bakłażana, pokropić z wierzchu pozostałymi dwiema łyżkami oliwy. Wstawić do piekarnika na 10 do 15 minut. W połowie pieczenia poodwracać bakłażana na drugą stronę.
Następnie trzeba zrobić sos z mięsa i pomidorów. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zieloną pietruszkę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać mielone mięso i smażyć, aż przestanie być surowe. Dolać wino i mieszając poddusić. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, wsypać oregano, chili, posiekaną pietruszkę, cukier, sól i pieprz. Całość dusić około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
Potrzebny będzie jeszcze sos beszamelowy. W rondelku rozpuścić masło. Powoli, mieszając, dodawać mąkę. Następnie stopniowo dolewać mleko, gałkę muszkatołową, szczyptę soli, zagotować.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć warstwę podpieczonych plasterków bakłażana, następnie część mielonego mięsa z pomidorami. Na to drugą warstwę bakłażana, mięso, na koniec znów bakłażan. Całość zalać sosem beszamelowym, posypać startym parmezanem.
Zapiekać około 35 minut w temperaturze 180 stopni.