Mus z białej czekolady

Opis Mus z białej czekolady:

Mus z białej czekolady to idealny deser dla prawdziwych miłośników czekolady. W tej odsłonie w roli głównej biała czekolada, która zawróci w głowie każdemu.Jak mus, to mus…!

Deser ten jest bardzo szybki i łatwy do przygotowania. Wystarczą nam tylko 2 główne składniki, czyli biała czekolada oraz kremówka i mus mamy gotowy. Często przygotowuję mus z białej czekolady na małe przyjęcia w gronie znajomych, które z wielką radością zastępuję ciasta.

Mus jest przepyszny a i też wygląda zjawiskowo. Przygotujcie go u siebie w domu a wszyscy będą zachwyceni.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery.

Składniki:

100 g białej czekolady
120 ml śmietany kremówki
2 jajka
25 g masła
Szczypta soli
Pianki (do ozdoby)

Opis przygotowania:

Zaczynamy od rozpuszczenia białej czekolady. Kruszymy ją na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Następnie do płynnej czekolady dodajemy pokrojone na kawałki masło. Całość dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia masła. Następnie masę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestudzenia.

Do przestudzonej delikatnie masy dodajemy po jednym żółtku, cały czas mieszając masę. Ponownie odstawiamy do przestudzenia.

Następnie zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę i kolejno również dodajemy ją do masy, cały czas delikatnie mieszając.

Białka z dodatkiem szczypty soli w oddzielnej misce ubijamy na sztywną pianę. Następnie również dodajemy ją do pozostałych składników. Całość dokładnie, ale delikatnie mieszamy ze sobą.

Następnie gotowy mus przelewamy do pucharków lub szklaneczek. Przestudzony mus wstawiamy do lodówki do stężenia na minimum 4 godziny.

Przed podaniem na górę musu dodaję malutkie pianki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.