Opis mus czekoladowy:
Jak mus, to mus! Najlepszy deser dla każdego smakosza czekolady. Mus czekoladowy jest puszysty, delikatny i oczywiście niesamowicie czekoladowy. Polecamy również nasze inne przepisy na desery.
Składniki:
220 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
125 ml śmietany kremówki 36%
3 jajka
50 g cukru lub cukru pudru
30 g masła
3 łyżki brandy
4 łyżki wody
Sposób przygotowania:
Do miseczki wrzucamy połamaną czekoladę. Dodajemy do tego wodę oraz brandy. Wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej, aż masa stanie się gładka. Do gotowej masy dodajemy masło i wszystko ze sobą ubijamy.
Następnie ubijamy białka na sztywno. W trakcie ubijania dodajemy powoli, stopniowo cukier. Do wcześniej przygotowanej czekoladowej masy dodajemy po kolei żółtka oraz białko i wszystko ubijamy ze sobą, aż powstanie jednolita konsystencja.
W innej miseczce ubijamy śmietanę. Odrobinę ubitej śmietany możemy odstawić do dekoracji, natomiast pozostałą część dodajemy do masy i ubijamy.
Gotowy mus czekoladowy przekładamy do szklaneczek lub małych miseczek i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem mus możemy ozdobić ubitą śmietaną, owocami lub listami świeżej mięty.