Mus czekoladowy

Opis mus czekoladowy:

Jak mus, to mus! Najlepszy deser dla każdego smakosza czekolady. Mus czekoladowy jest puszysty, delikatny i oczywiście niesamowicie czekoladowy. Polecamy również nasze inne przepisy na desery.

Składniki:

220 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
125 ml śmietany kremówki 36%
3 jajka
50 g cukru lub cukru pudru
30 g masła
3 łyżki brandy
4 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Do miseczki wrzucamy połamaną czekoladę. Dodajemy do tego wodę oraz brandy. Wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej, aż masa stanie się gładka. Do gotowej masy dodajemy masło i wszystko ze sobą ubijamy.

Następnie ubijamy białka na sztywno. W trakcie ubijania dodajemy powoli, stopniowo cukier. Do wcześniej przygotowanej czekoladowej masy dodajemy po kolei żółtka oraz białko i wszystko ubijamy ze sobą, aż powstanie jednolita konsystencja.

W innej miseczce ubijamy śmietanę. Odrobinę ubitej śmietany możemy odstawić do dekoracji, natomiast pozostałą część dodajemy do masy i ubijamy.

Gotowy mus czekoladowy przekładamy do szklaneczek lub małych miseczek i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem mus możemy ozdobić ubitą śmietaną, owocami lub listami świeżej mięty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.