Pzrepis na mus czekoladowy

Opis mus czekoladowy:

Jak mus, to mus! Najlepszy deser dla każdego smakosza czekolady. Mus czekoladowy jest puszysty, delikatny i oczywiście niesamowicie czekoladowy.

Składniki:

220 g gorzkiej czekolady (najlepiej 70%)
125 ml śmietany kremówki 36%
3 jajka
50 g cukru lub cukru pudru
30 g masła
3 łyżki brandy
4 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Do miseczki wrzucamy połamaną czekoladę. Dodajemy do tego wodę oraz brandy. Wszystko rozpuszczamy w kąpieli wodnej, aż masa stanie się gładka. Do gotowej masy dodajemy masło i wszystko ze sobą ubijamy.

Następnie ubijamy białka na sztywno. W trakcie ubijania dodajemy powoli, stopniowo cukier. Do wcześniej przygotowanej czekoladowej masy dodajemy po kolei żółtka oraz białko i wszystko ubijamy ze sobą, aż powstanie jednolita konsystencja.

W innej miseczce ubijamy śmietanę. Odrobinę ubitej śmietany możemy odstawić do dekoracji, natomiast pozostałą część dodajemy do masy i ubijamy.

Gotowy mus czekoladowy przekładamy do szklaneczek lub małych miseczek i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem mus możemy ozdobić ubitą śmietaną, owocami lub listami świeżej mięty.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here