Przepis na Mus cytrynowy

Opis mus cytrynowy:

Mus cytrynowy to świetny i orzeźwiający deser, który idealnie nada się na upalne dni. Deser ten jest idealny dla osób, które nie przepadają za słodkimi daniami.

Polecam ten przepis również osobom będącym na diecie. Jeżeli macie słabość do deserów i nie wyobrażacie sobie diety bez tego “łakocia”, polecam właśnie ten przepis.

Składniki:

3 cytryny
4 jajka
3 łyżki drobnego cukru do wypieków
3 łyżki skrobi kukurydzianej
200 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
0,5 l mleka

Opis przygotowania:

Obieramy 1 cytrynę ze skórki i odkładamy ją do garnuszka. Następnie ze wszystkich cytryn wyciskamy sok i przelewamy go do skórki. Oddzielamy żółtko od białka. Do soku z cytryn dodajemy drobny cukier oraz żółtko. Całość dokładnie mieszamy, aż do rozpuszczenia cukru. Do garnuszka powoli i stopniowo dodajemy skrobię. Musimy pamiętać, żeby całość cały czas mieszać.

Wszystkie składniki podgrzewamy na małym gazie. Mieszamy na ogniu do momentu, aż masa zgęstnieje. Na końcu dodajemy do tego mleko, cały czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje odstawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie ubijamy białka na sztywna masę. Białka dodajemy następnie do musu i całość delikatnie mieszamy. Gotowy mus przelewamy do miseczek/szklaneczek i odstawiamy do lodówki.

Śmietanę z cukrem ubijamy na sztywno. Ostudzony mus podajemy na wierzchu z bitą śmietaną. Ja dodatkowo lubię przypalić wierzch śmietany palnikiem. Podkreśla to doskonale smak musu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here