Opis mule w białym winie :
Mule w białym winie z dodatkiem świeżej pietruszki to bardzo eleganckie danie, które możemy bez problemu przygotować sami w domu. Duża ilość czosnku i pietruszki w istotny sposób wzbogacają smak małży. Mule w białym winie najlepiej podawać z cząstką cytryny.
Zawsze dodaję dużo masła i wina, a spowodowane jest to tym iż uwielbiam maczać kawałek bagietki w tym sosie jedząc małże. Sos zdecydowanie wzbogaca smak dania. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
1 kg świeżych muli (opcjonalnie mrożonych)
125 ml białego wytrawnego wina
4 ząbki czosnku
Pęczek natki pietruszki
50g masła
Cząstki cytryny, skórka z cytryny
Bagietka do podania
Sposób przygotowania:
Kupując świeże małże przed przyrządzeniem musimy je najpierw sprawdzić. Zamknięte małże odkładamy na bok, są dobre. Tymi, gdzie muszle są uchylone należy delikatnie postukać o blat i odstawić na chwilę. Jeżeli małż jest żywy zamknie muszlę. Wszystkie muszle, które pozostaną otwarte należy wyrzucić.
Dobre małże płuczemy pod bieżącą wodą i szorujemy dokładnie za pomocą szczoteczki.
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Następnie myjemy natkę pietruszki, którą też drobno siekamy. Cytrynę należy sparzyć i zetrzeć skórkę. Czosnek i masło dodajemy na patelnię, trzymamy na ogniu do roztopienia masła. Gdy czosnek zacznie się smażyć dodajemy do tego wino. Następnie wrzucamy do tego małże i smażymy pod przykryciem. Smażymy je przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Jeżeli po tym czasie jakieś małże zostaną zamknięte, należy je odrzucić. Przed końcem dodajemy skórkę cytryny.
Danie podajemy z powstałym sosem najlepiej w misce z dodatkiem bagietki oraz cząstki cytryny. Gotowe przed podaniem posypujemy natką pietruszki.