Mule w białym winie

Opis mule w białym winie :

Mule w białym winie z dodatkiem świeżej pietruszki to bardzo eleganckie danie, które możemy bez problemu przygotować sami w domu. Duża ilość czosnku i pietruszki w istotny sposób wzbogacają smak małży. Mule w białym winie najlepiej podawać z cząstką cytryny.

Zawsze dodaję dużo masła i wina, a spowodowane jest to tym iż uwielbiam maczać kawałek bagietki w tym sosie jedząc małże. Sos zdecydowanie wzbogaca smak dania. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

1 kg świeżych muli (opcjonalnie mrożonych)
125 ml białego wytrawnego wina
4 ząbki czosnku
Pęczek natki pietruszki
50g masła
Cząstki cytryny, skórka z cytryny
Bagietka do podania

Sposób przygotowania:

 

Kupując świeże małże przed przyrządzeniem musimy je najpierw sprawdzić. Zamknięte małże odkładamy na bok, są dobre. Tymi, gdzie muszle są uchylone należy delikatnie postukać o blat i odstawić na chwilę. Jeżeli małż jest żywy zamknie muszlę. Wszystkie muszle, które pozostaną otwarte należy wyrzucić.

Dobre małże płuczemy pod bieżącą wodą i szorujemy dokładnie za pomocą szczoteczki.

Czosnek obieramy i drobno siekamy. Następnie myjemy natkę pietruszki, którą też drobno siekamy. Cytrynę należy sparzyć i zetrzeć skórkę. Czosnek i masło dodajemy na patelnię, trzymamy na ogniu do roztopienia masła. Gdy czosnek zacznie się smażyć dodajemy do tego wino. Następnie wrzucamy do tego małże i smażymy pod przykryciem. Smażymy je przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Jeżeli po tym czasie jakieś małże zostaną zamknięte, należy je odrzucić. Przed końcem dodajemy skórkę cytryny.

Danie podajemy z powstałym sosem najlepiej w misce z dodatkiem bagietki oraz cząstki cytryny. Gotowe przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.