Opis:

Muffinki z jagodami to bardzo lekki, delikatny i słodki deser. Jagody również uważane są za delikatny owoc, więc doskonale komponują się z delikatnym smakiem muffinki. Muffinki z jagodami są jednymi z najpopularniejszych rodzajów babeczek w Anglii oraz w Stanach Zjednoczonych. W wielu cukierniach zachwycają swoim smakiem oraz wyglądem. Dlaczego więc nie przygotować tych pyszności samemu? W sezonie letnim możemy użyć świeżych jagód, natomiast w późniejszym okresie można użyć tych mrożonych. Zapraszam do pieczenia.

Składniki:

300g mąki tortowej
80g brązowego cukru (lub 50g cukru białego)
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masło lub ½ szklanki oleju
180ml maślanki (mleka lub jogurtu naturalnego)
Szczypta soli
¾ szklanki jagód

Sposób przygotowania:

Przygotuj owoce. Świeże jagody umyj i pozostaw na durszlaku, natomiast mrożone pozostaw do rozmrożenia.
Wszystkie składniki, które używamy do muf finek powinny być w temperaturze pokojowej. Na początek do miseczki przesiewamy mąkę i dodajemy do tego proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Masło (koniecznie musi być miękkie) miksujemy razem z brązowym cukrem oraz z łyżeczką cukru waniliowego, do momentu powstania puchu. Oddzielamy żółtko od jajka. Do powstałej mokrej masy dodajemy po kolei jajko, żółtko, szczyptę soli. Składniki miksujemy do połączenia. Na konie dodajemy suche składniki, które wcześniej ze sobą połączyliśmy. Suche składniki dodajemy naprzemiennie z maślanką. Mieszamy tylko do połączenia składników. Na koniec gotowe ciasto łączymy z jagodami.
Formę na muf finki wykładamy papilotkami i wypełniamy je prawie do końca. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy do ostudzenia.
Muffinki smakują najlepiej zaraz po upieczeniu. Możemy je udekorować wedle uznania, np. posypać cukrem pudrem, przygotować lukier

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here