Opis Mizeria:
Mizeria to surówka ze świeżego ogórka z dodatkiem gęstej śmietany i koperku. Jest idealna jako dodatek do dań w okresie letnim, kiedy możemy cieszyć się świeżymi ogórkami i to najlepiej jeszcze pochodzącymi z naszych ogródków. Jednak w okresie jesienno-zimowym możemy przygotowywać mizerię z ogórków szklarniowych. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na surówki.
Składniki:
Ogórek świeży
200 ml śmietany gęstej
1 gałązka koperku
Sól, pieprz
1/2 łyżeczki cukru
Sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Następnie kroimy go w plasterki. Jeżeli wolisz mniejsze kawałki, polecam pokroić ogórka na półplasterki.
Do miseczki dodajemy śmietanę. Dodajemy do tego sól, pieprz, sok z cytryny i posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Następnie do tego dodajemy pokrojonego ogórka i ponownie całość mieszamy.